The Malaysia Post

Hanya pekerja asing dari 15 negara yang dibenarkan bekerja di Malaysia

Jabatan Imigresen Malaysia mengatakan bahawa asas dan prosedur untuk membawa masuk pekerja asing di Malaysia adalah jelas dan ringkas.

Dalam laporan Berita Harian, Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud mengatakan bahawa ia hanya membenarkan pekerja dari 15 negara bekerja di Malaysia, dan pekerja asing yang tidak mahir hanya akan dibenarkan bekerja di sektor berlabel 3D: sukar”.

“Pekerja asing juga tidak diizinkan melamar tempat tinggal tetap. Setelah kad kerja mereka tamat, mereka akan dihantar pulang ke negara asal.

“Tindakan akan diambil terhadap majikan yang tidak mematuhi peraturan di bawah Undang-Undang Imigresen, di mana seseorang boleh dikenakan denda atau hukuman penjara,” katanya.

Hanya pekerja asing dari Thailand, Filipina, Kemboja, Myanmar, Laos, Vietnam, Kazakhstan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Turkmenistan, Uzbekistan, Bangladesh, Indonesia dan India yang dibenarkan bekerja di Malaysia menurut Khairul.

Khairul menambah bahawa sehingga 31 Disember 2020, terdapat 1.4 juta pekerja asing dengan Pas Pekerja Sementara yang aktif di negara ini.

Baca Lagi | Polis tidak mempunyai rancangan untuk menangkap rapper kontroversi Namewee

Dia mengatakan bahawa majikan mesti memperbaharui pas ini setiap tahun dan membayar pungutan berdasarkan industri atau sektor mereka.

“Imigresen sentiasa menjalankan operasi penguatkuasaan dan pemeriksaan dokumentasi secara konsisten di seluruh negara. Sejak awal tahun ini, 1,197 operasi telah selesai dan 26,008 orang asing telah memeriksa.

“Dari jumlah itu, 4.745 pekerja asing haram dan 56 majikan telah ditangkap dan didakwa. 5,417 pendatang tanpa dokumen juga dihantar pulang ke negara masing-masing, ”katanya.

Dasar dan prosedur pengambilan pekerja asing di negara ini jelas, dengan negara asal sudah ditetapkan, selain pekerja asing tidak layak untuk memohon status penduduk tetap.

Katanya, kerajaan telah menetapkan 15 negara sumber untuk pekerja asing, sambil menambah bahawa pekerja asing yang tidak mahir dari negara-negara ini hanya dibenarkan bekerja di sektor kategori 3D (kotor, berbahaya dan sukar), seperti di tapak pembinaan, ladang kelapa sawit atau sebagai bangunan pembersih.

Khairul Dzaimee mengatakan hingga 31 Desember tahun lalu, ada sejumlah 1.4 juta pekerja asing di negara ini dengan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) yang aktif, sambil menambahkan bahawa majikan yang tidak mematuhi kebijakan yang ditentukan akan diadili di bawah Akta Imigresen dan Peraturan. “Setiap majikan mesti memperbaharui PLKS pekerja asing mereka setiap tahun dan membayar pungutan mengikut sektor pekerjaan. Tempoh PLKS telah ditetapkan selama 10 tahun dan majikan diberi pilihan untuk melanjutkan selama tiga tahun lagi dengan kadar pungutan yang lebih tinggi, ”katanya.

Read Previous

Polis tidak mempunyai rancangan untuk menangkap rapper kontroversi Namewee

Read Next

England mengalahkan San Marino 5-0

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.