The Malaysia Post

Polis tidak mempunyai rancangan untuk menangkap rapper kontroversi Namewee

IGP telah memberi jaminan bahawa polis tidak akan menangkap rapper kontroversi Namewee.

Memetik Tan Sri Abdul Hamid Bador, China Press melaporkan bahawa dia mengatakan polis hanya mengikuti prosedur ketika menyoal penyanyi merangkap pelakon.

Dia menekankan bahawa polis tidak mahu menangkap sesiapa dan jika semuanya berjalan lancar, Namewee atau nama sebenarnya Wee Meng Chee, akan dibebaskan kerana kesalahannya tidak serius.

Hamid juga meminta masyarakat untuk tidak membangkitkan masalah sensitif agar tidak menimbulkan masalah.

Komen Hamid muncul setelah pembebasan Wee dari balai polis Dang Wangi pada hari Isnin setelah disoal selama enam jam mengenai filemnya Babi.

Dalam catatan di Facebook, Wee mengatakan bahawa dia gembira kerana tidak dikurung.

“Sekarang mari kita terus mencipta seni! “

Wee mengatakan bahawa dia bekerjasama sepenuhnya dengan polis semasa disoal siasat.

“Kejadian ini memberi saya kesan bahawa masih ada harapan untuk kebebasan seni di negara kita, sehingga filem-filem Malaysia dapat bersaing di pentas internasional.

“Langkah selanjutnya adalah untuk melihat apakah jaksa akan menuntut saya. Mari berharap yang terbaik! “

Baca Lagi |  Pua memberi amaran kepada Muhyiddin mengenai BERSATU mendapat keuntungan dari sogokan

Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) pada bulan Disember telah membuat laporan polis terhadap filem Babi kerana didakwa mempunyai unsur perkauman yang merosakkan imej Malaysia.

Setiausaha Agung Seniman, Mohd Hafiz Mohd Nafiah disebutkan bahawa berdasarkan klip video yang ditontonnya, dia secara peribadi merasakan filem itu mengandungi unsur perkauman, walaupun ada dakwaan bahawa filem itu berdasarkan kisah benar.

Babi telah mendapat pencalonan di empat festival filem antarabangsa.

Selain pencalonan untuk Pengarah Terbaik dan Pelakon Terbaik di Festival Filem Antarabangsa Toronto, filem ini juga dicalonkan di Berlin International Film Festival, Bangkok International Film Festival, dan Golden Horse Award.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana tidak menangkap saya. Sekarang, kita akan melihat sama ada pendakwa akan menuduh saya. Berharap yang terbaik, ”tulisnya di Facebook.

Dia juga mengatakan bahawa dia dikehendaki oleh polis sebanyak tiga kali dan bahawa dia telah kembali ke Malaysia secara sukarela.

Namewee berkata, dia berharap pihak berkuasa menghargai ketulusannya dan menambah bahawa tidak perlu dia lari kerana dia tidak melakukan sesuatu yang salah.

Namewee pergi ke Taiwan pada bulan Julai dan menghadiri upacara anugerah muzik di mana dia adalah calon untuk lagu tahun ini.

Dia menyerahkan diri di balai polis Dang Wangi pagi ini, setelah menyelesaikan karantina tujuh hari.

Dalam catatan Facebook awal hari ini, Namewee mengatakan ini adalah kali kedelapan dia mengambil “inisiatif untuk bekerjasama dengan polis dalam penyelidikan sebagai pemuzik dan pembuat filem”.

Read Previous

Pendekatan berani Mineko dengan tulisannya, membicarakan feminisme

Read Next

Hanya pekerja asing dari 15 negara yang dibenarkan bekerja di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.