The Malaysia Post

Duo DAP dalam kesusahan kerana mengalu-alukan perbincangan dengan Perikatan

Tony Pua

Credits: themalaysianreserve

Anggota parlimen DAP Tony Pua dan Ong Kian Ming mendapati diri mereka berada di air panas kerana pendirian mereka terhadap cadangan pembaharuan antara parti yang dibuat oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebagai pertukaran sokongan dua pihak.

Dalam laporan oleh The Star, anggota jawatankuasa eksekutif pusat DAP Ronnie Liu menyifatkan pendirian Ahli Parlimen Damansara dan Bangi – yang bersedia untuk berbicara dengan pemerintah PN – sebagai “mencurigakan”.

Ronnie mengatakan bahawa sikap mereka telah membuat marah orang-orang yang kecewa dengan kegagalan pemerintah PN, terutama dalam pengurusan mereka terhadap pandemi Covid-19.

Dia mengatakan bahawa pendirian mereka juga bertentangan dengan Pakatan Harapan, yang menolak tawaran yang diberikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, sambil menambah bahawa kedua-dua mereka mesti menarik balik kenyataan mereka.

“Jika tidak, akan ada kesan bahawa ada ‘tangan ghaib’ di belakang mereka. Sesuatu yang tidak ‘semula jadi’ dan tidak betul, ” katanya.

The Star juga memetik sumber yang mengatakan bahawa Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng telah memberikan restu kepada sepasukan tiga anggota parlimen DAP termasuk Ong, Pua dan Ahli Parlimen Seremban Anthony Loke untuk merundingkan cadangan dengan PN untuk tujuh reformasi lintas parti sebelum perdana menteri mengumumkan mereka pada 12 Ogos.

Sin Chew Daily juga menamakan Liew Chin Tong sebagai terlibat dalam perbincangan dalam pameran eksklusif.

“Muhyiddin mengatakan ketika mereka telah sampai ke meja rundingan dan kami telah mencapai kesepakatan, tidak perlu mengikat mereka dalam bentuk apa pun, tetapi dengan kata-kata mereka bahawa mereka akan memberikan suara bipartisan mereka di Parlimen sebagai pertukaran untuk reformasi yang telah lama mereka cari, ”kata sumber itu kepada The Star.

Sumber itu menambah bahawa terdapat lebih dari lima pertemuan antara pasukan DAP dan PN, dan kem Muhyiddin telah menghubungi semua pemimpin Pembangkang, tetapi hanya DAP yang bersedia melakukan perbincangan.

Pada 12 Ogos, Muhyiddin mengatakan bahawa dia akan berunding dengan para pemimpin dari parti-parti di luar gabungan Perikatan Nasional untuk mendapatkan sokongan mereka terhadap usul suara keyakinan mengenai kedudukannya dalam sesi Parlimen yang akan datang, dengan janji-janji reformasi yang signifikan, termasuk membatasi perdana menteri tempoh dua hingga dua penggal, untuk menyelesaikan krisis politik Malaysia yang sedang berlaku.

Read Previous

Umno menolak tawaran kerjasama antara parti Muhyiddin

Read Next

Pakatan mengatakan tidak untuk bekerjasama dua pihak dengan Perikatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here