The Malaysia Post

Pakatan mengatakan tidak untuk bekerjasama dua pihak dengan Perikatan

Muhyiddin Yassin

Credits: kapamilya

Pakatan Harapan (PH) menolak tawaran Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk bekerjasama secara dua pihak.

Sebaliknya, gabungan Pembangkang, dalam satu kenyataan, menentang dengan berjanji untuk menawarkan “rancangan yang lebih baik” kepada mereka yang menderita akibat pandemi Covid-19.

“PH telah mengambil keputusan untuk menolak semua tawaran Muhyiddin yang tidak jujur yang seharusnya dilakukan lebih awal dan bukan pada akhir perjalanan karier politiknya.

“Tumpuan harus pada menyelamatkan rakyat dan bukan karier politiknya.

“Kami yakin bahawa kami mampu menawarkan rancangan yang lebih baik, terutama untuk menangani pandemi Covid-19, menghidupkan kembali ekonomi, serta menyelamatkan orang dan mata pencarian mereka,” kata Majlis Presiden PH dalam satu kenyataan malam ini.

Majlis Presiden PH juga mengatakan bahawa pendapat Muhyiddin sebelumnya adalah pengakuan terbuka bahawa dia telah kehilangan sokongan majoriti Dewan Rakyat.

“Ini memerlukan Artikel 43 (4) Perlembagaan Persekutuan dilaksanakan, yang dalam hal ini, dia harus mengundurkan diri.

“Ini adalah pertama kalinya dalam sejarah Malaysia seorang perdana menteri mengakui kehilangan sokongan majoriti namun secara terbuka terus meminta sokongan dari blok Pembangkang,” kata dewan presiden.

Ia menambahkan bahwa ini juga pertama kalinya perdana menteri “tanpa kesahihan” menawarkan “korupsi terang-terangan” dalam siaran televisyen “langsung” di hadapan semua warganegara Malaysia.

“Ketika Muhyiddin mengatakan ‘tidak ada anggota parlimen lain yang dapat membuktikan bahawa dia memiliki sokongan mayoritas dari Dewan Rendah’, dia dengan jelas menolak fungsi dan kuasa Yang Mulia Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara sebagai dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan, khususnya Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan, ”kata dewan presiden.

Sebelumnya, Muhyiddin telah menawarkan peluang kepada pakatan Pembangkang untuk bekerjasama menyusuli undian keyakinan di Parlimen.

Baca Lagi | Tony Pua DAP meminta Pakatan memberikan ‘pertimbangan penuh’ terhadap tawaran Muhyiddin

Dalam ucapan khas hari ini, Ahli Parlimen Pagoh mengatakan setelah suara percaya dilakukan, akan ada pemerintah yang lebih stabil dan inklusif yang mengakui input bipartisan dalam menangani wabak tersebut.

Read Previous

Duo DAP dalam kesusahan kerana mengalu-alukan perbincangan dengan Perikatan

Read Next

Muhyiddin untuk berkhidmat sebagai penjaga PM sehingga pengganti dilantik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here