The Malaysia Post

Muhyiddin untuk berkhidmat sebagai penjaga PM sehingga pengganti dilantik

Istana Negara

Credits: blogspot

Istana Negara mengesahkan bahawa Tan Sri Muhyiddin Yassin telah meletak jawatan sebagai perdana menteri bersama dengan Kabinetnya, di khalayak kerajaan sebelumnya.

Dalam satu kenyataan, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah juga mengatakan bahawa Muhyiddin kini akan berkhidmat sebagai perdana menteri sementara sehingga penggantinya, yang memerintah majoriti Dewan Rakyat, dilantik dari kalangan ahli parlimen .

“Semasa sesi penonton perdana menteri yang berlangsung selama 30 minit bermula 12.30 tengah hari, Seri Paduka bersetuju untuk menerima surat peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri, dan kedudukan seluruh Kabinet, mulai berkuat kuasa hari ini.

“Oleh karena pengunduran diri ini, Yang Mulia mengizinkan Tan Sri Muhyiddin Yassin menjalankan tugasnya sebagai perdana menteri sementara, hingga seorang perdana menteri baru dilantik,” pernyataan yang dikeluarkan bagi pihak Raja, oleh Pengawas Rumah Tangga Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, baca.

Ahmad Fadil mengatakan bahawa keputusan itu selaras dengan Artikel 40 (2) (a) dan Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan yang menghendaki Yang di-Pertuan Agong melantik Ahli Parlimen, yang menurutnya dapat memerintahkan sokongan majoriti dari Ahli Parlimen untuk menjadi perdana menteri baru, untuk mempengerusikan Kabinet.

Baca Lagi | Umno menolak tawaran kerjasama antara parti Muhyiddin

Ahmad Fadil mengatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong juga mengucapkan penghargaan kepada Muhyiddin dan Kabinet atas jasa dan pemerintahan mereka di bawah Perikatan Nasional (PN), mulai Mac 2020, terutama dalam usaha memerangi Covid-19.

Dia mengatakan bahawa Raja juga telah hadir bersama Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali, Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun dan ketua Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Abdul Ghani Salleh, pada pukul 11 pagi.

Read Previous

Pakatan mengatakan tidak untuk bekerjasama dua pihak dengan Perikatan

Read Next

Anwar menggesa negara untuk bertenang semasa peralihan kuasa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here