The Malaysia Post

Anwar menggesa negara untuk bertenang semasa peralihan kuasa

Pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memuji Tan Sri Muhyiddin Yassin atas keputusannya hari ini untuk meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.

Langkah itu akan memberi peluang baru bagi negara untuk mengubah lintasannya saat ini, katanya.

“Saya mendesak semua pihak untuk tetap tenang dan berdoa agar Malaysia pulih dengan kuat dalam menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi pada masa ini,” kata Anwar dalam satu kenyataan.

“Saya berterima kasih kepada [Muhyiddin] atas layanannya ke negara ini.”

Secara berasingan, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng juga berkata Muhyiddin bertindak betul dengan meletak jawatan, sebelum mengakui berani yang kedua itu tetapi usaha tidak berjaya untuk mengemudi Malaysia melalui pandemik.

Lim berkata pengganti Muhyiddin akan menghadapi cabaran besar untuk memulihkan Malaysia yang menghadapi krisis kesihatan, ekonomi dan politik.

“Program Imunisasi Nasional harus dipercepat untuk memastikan kekebalan kawanan dicapai dengan inokulasi dan bukan jangkitan, Pelan Reset Covid-19 dilancarkan untuk beralih dari penahanan Covid-19 ke mitigasi dengan hidup dengan Covid-19 dan Pelan Normalisasi Ekonomi yang dilaksanakan untuk meletakkan Malaysia kembali ke landasan pemulihan dengan penekanan pada pekerjaan, membuka kembali ekonomi dan bantuan kewangan biasa kepada perniagaan dan pengangguran, ”kata Lim dalam satu kenyataan.

Muhyiddin meletak jawatan sebagai perdana menteri hari ini dan sejak itu dilantik semula ke jawatan sebagai pengasuh oleh Yang di-Pertuan Agong.

Pengunduran itu berlaku setelah dia kehilangan majoriti parlimennya ketika hampir belasan ahli parlimen Umno secara terbuka menolaknya.

Baca Lagi | Muhyiddin untuk berkhidmat sebagai penjaga PM sehingga pengganti dilantik

Tidak ada pengganti yang disebutkan dan parti-parti politik utama diyakini sedang berunding untuk mendapatkan sokongan yang diperlukan untuk memasang pemimpin pilihan mereka sebagai perdana menteri berikutnya.

Terdahulu, Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, menolak pembubaran Parlimen untuk mencetuskan pilihan raya umum yang segar dengan memetik Covid-19 wabak.

Read Previous

Muhyiddin untuk berkhidmat sebagai penjaga PM sehingga pengganti dilantik

Read Next

Filipina mempunyai ‘Kerugian jam kerja’ paling teruk di Asean di tengah wabak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.