The Malaysia Post

Filipina mempunyai ‘Kerugian jam kerja’ paling teruk di Asean di tengah wabak

Organisasi Buruh Antarabangsa

Credits: ilo.org

Di antara 10 anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (Asean), tenaga kerja Filipina mengalami yang paling miskin pada tahun 2020, mengalami “kerugian jam kerja terbesar” yang sebahagiannya disebabkan oleh penutupan yang dikenakan kerana wabak COVID-19.

Organisasi Buruh Antarabangsa (ILO) mengatakan dalam sebuah laporan bahawa walaupun semua negara Asean melihat waktu kerja mereka menurun dengan ketara, Filipina “mengalami kerugian jam kerja terbesar, mencapai 13,6 peratus.”

“Sebaliknya, waktu kerja di negara-negara seperti Thailand, Brunei Darussalam dan Republik Demokratik Rakyat Lao turun hanya 4.3 hingga 4.5 peratus,” kata ILO dalam laporan 11 halamannya yang berjudul “COVID-19 dan Pasar Tenaga Asean: Kesan dan tindak balas dasar. “

Asean terdiri daripada Negara Brunei Darussalam, Kemboja, Republik Demokratik Rakyat Laos, Myanmar, Filipina, Thailand, Vietnam, Singapura, Indonesia dan Malaysia.

Di antara faktor-faktor yang mendorong perbezaan kerugian jam kerja negara-negara ini adalah “kemampuan untuk mengawal pandemi serta keteguhan dan jangka waktu tindakan penutupan yang dilaksanakan untuk mengekang penyebaran wabak itu,” kata ILO.

Dikatakan struktur ekonomi negara juga memainkan peranan, dengan memperhatikan bahawa sektor seperti pertanian “kurang rentan” terhadap pandemi dibandingkan dengan pelancongan.

Filipina, yang disebut sebagai salah satu penguncian paling lama di dunia, telah menggunakan langkah-langkah karantina yang ketat, antara lain, untuk membantu mengekang penyebaran coronavirus, yang sekarang sedang meningkat kerana varian Delta-nya.

Wilayah Ibu Kota Nasional sekali lagi menggunakan karantina masyarakat, langkah yang paling ketat, mulai 6 Ogos hingga 20 Ogos.

ILO mengatakan waktu kerja yang hilang kerana wabak itu “termasuk pengurangan jam pekerja yang tetap bekerja tetapi terpaksa mengurangkan jam mereka sebagai akibat daripada wabak tersebut, serta pekerja yang kehilangan pekerjaan dan pindah ke tidak aktif atau tidak menganggur. ”

Ia mengatakan kerugian jam kerja Asean pada tahun 2020 mencapai 8.4 peratus berbanding suku keempat 2019 — lebih rendah daripada kerugian global sebanyak 8.8 peratus dan sedikit lebih tinggi daripada kerugian yang dicatatkan 7.9 peratus di Asia-Pasifik.

“Waktu kerja yang hilang di rantau ini kerana pandemi setara dengan waktu kerja kira-kira 24 juta pekerja sepenuh masa, dengan mengandaikan minggu kerja 48 jam,” kata ILO.

Read Previous

Anwar menggesa negara untuk bertenang semasa peralihan kuasa

Read Next

PM yang dilantik harus meletakkan keyakinan diri di Parlimen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here