The Malaysia Post

Dokumentari baru Woody Allen menggambarkan sisi gelapnya

Satu siri dokumentari baru yang ditayangkan hari ini di rangkaian HBO, Allen v. Farrow, melukiskan gambaran buruk pengarah pemenang Oscar, Woody Allen, terutama mengenai dakwaan penderaan seksualnya terhadap anak perempuan angkat Dylan Farrow.

Walaupun siri empat bahagian itu tidak berisi wahyu besar, nampaknya akan merusak reputasi pembuat filem New York yang sudah usang.

Pengarah dokumentari yang dihormati Kirby Dick dan Amy Ziering menyelidiki masa lalu Allen, menggunakan keterangan dan dokumen undang-undang – beberapa yang belum pernah dilihat – untuk menggali lebih mendalam daripada orang sebelumnya.

Dylan Farrow telah menuduh Allen melakukan pelecehan seksual kepadanya pada bulan Ogos 1992, ketika dia baru berusia tujuh tahun – satu tuduhan yang selalu ditolaknya.

Dokumentari ini menggambarkan garis besar antara dugaan penyalahgunaan hubungan Dylan dan Allen dengan anak angkat pasangannya Mia Farrow, Soon-Yi Previn, yang kini menjadi isterinya.

Secara umum, siri ini meneliti tarikannya kepada gadis-gadis muda. Dokumentari itu memetik dokumen pengadilan dan keterangan yang menunjukkan bahawa Allen mempunyai hubungan seksual dengan Soon-Yi semasa dia masih di bawah umur.

Enam belas ketika mereka bertemu, dia kini berusia 50; Allen berumur 35 tahun lebih tua.

Baca Lagi | Rapper K-pop I.M dari Monsta X di kecam kerana memakai baju dengan kalimat Islam yang suci

Di atas unsur-unsur yang mengganggu itu, Allen v. Farrow memperincikan kecenderungan manipulasi Allen – khususnya akhbar – ketika dia berusaha untuk mengurangkan tuduhan yang merosakkan dan memburukkan Mia Farrow.

Filem ini secara jelas menyiratkan bahawa dia mungkin berhasil menggagalkan kedua-dua penyiasatan rasmi mengenai masalah itu, yang tidak mengakibatkan tuduhan diajukan.

Secara lebih luas, dokumentari ini mengecam budaya dominasi lelaki pra-MeToo, yang membolehkan lelaki berkuasa dalam perniagaan pertunjukan dan bidang lain menyalahgunakan kedudukan mereka tanpa hukuman, kadang-kadang dengan pengetahuan penuh orang lain dalam kalangan profesional mereka.

Allen v. Farrow akan mempunyai gema di Perancis, di mana ia akan disiarkan bulan depan di rangkaian OCS di tengah-tengah siri tuduhan sumbang mahram yang melibatkan beberapa tokoh awam baru-baru ini.

Filem ini juga memaparkan cara Allan Konigsberg – nama sebenarnya Woody Allen – terus menikmati sokongan yang tidak tergoyahkan dari banyak orang di dunia pawagam walaupun Farrow kehilangan peranan dan, katanya, menjadi persona non grata di Hollywood.

Baru pada tahun 2017, setelah penerbitan artikel pilihan oleh Dylan Farrow dan dengan sokongan umum saudaranya Ronan – seorang wartawan dan pahlawan awal gerakan #MeToo – para pelakon dan aktres mula berpaling. pengarah octogenarian, yang masih terpencil hari ini.

Bagi pembuat filem Dick, mesej dokumentari itu sampai di luar Allen, walaupun ia mempunyai namanya. “Ini sebenarnya bukan tentang dia,” kata Dick kepada Washington Post.

“Ini lebih mengenai sistemik,” tambah Ziering. “Filem ini adalah mengenai kesungguhan, kekuatan selebriti, kekuatan putaran, bagaimana kita semua menjadi viral dan akan mempercayai sesuatu yang cukup berulang.”

Allen v. Farrow juga memeriksa Dylan Farrow, yang terbuka seperti tidak pernah sebelumnya dan yang, hampir 30 tahun kemudian, masih menunjukkan tanda-tanda trauma yang mendalam.

“Terdapat banyak maklumat yang salah … begitu banyak pembohongan,” katanya. “Saya telah mengalami berbagai keraguan, setiap jenis pemeriksaan dan setiap penghinaan,” sementara ayahnya “hanya bisa mengamuk.”

Read Previous

West Ham menduduki tempat keempat, Spurs tumbang sekali lagi

Read Next

Tiga perkara yang diperlukan Umno, menurut Najib: Tenaga, pengalaman, kebijaksanaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.