The Malaysia Post

CM Sarawak menafikan mendesak pilihan raya negeri untuk diadakan

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Openg hari ini menolak pernyataan oleh Pembangkang bahawa dia bergegas untuk menuntut pilihan raya negeri walaupun keadaan pandemik Covid-19 semakin teruk di negara ini.

“Mengapa kita harus terburu-buru? Kehidupan rakyat lebih penting daripada pilihan raya, ”katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa penyelarasan pembangunan negeri mengenai pelaksanaan projek di Bahagian Samarahan di sini.

Dia mengatakan dia meminta nasihat dari para ahli, termasuk Kementerian Kesehatan, tentang kapan kelayakan untuk mengadakan pemilihan, dan menambahkan bahwa dia juga telah meminta SPR untuk hadir dengan prosedur operasi standar (SOP) untuk pemilihan tersebut.

“Saya tidak tahu kapan wabak Covid-19 akan berakhir di Sarawak, tetapi kita di kerajaan negeri memantau dan mencari jalan penyelesaian apa yang terbaik untuk pilihan raya sekiranya wabak itu masih berlanjutan,” katanya.

“Keutamaan kami yang pertama adalah kesihatan, yang kedua adalah keputusan perlembagaan,” tambahnya.

DAP negeri, PKR, Parti Sarawak Bersatu, Parti Bumi Kenyalang dan Parti Aspirasi Rakyat Sarawak semua telah meminta ketua menteri untuk tidak meminta pilihan raya sementara Covid-19 masih belum selesai.

Pilihan raya negeri sebelumnya adalah pada tahun 2016 dan sidang Sarawak ke-18 secara automatik akan dibubarkan pada bulan Jun depan, sekiranya pemilihan tidak diadakan sebelum itu.

Secara berasingan, Setiausaha Agung Gabungan Parti Sarawak (GPS) Datuk Alexander Nanta Linggi menjelaskan bahawa GPS belum memutuskan kapan akan mengadakan pilihan raya negeri Sarawak.

“Setakat ini tidak ada mesyuarat dewan kepemimpinan tertinggi GPS untuk membincangkan pilihan raya,” katanya dalam satu kenyataan.

“Kerajaan GPS sangat prihatin terhadap lonjakan jangkitan Covid-19 sekarang dan dengan serius mempertimbangkan bahaya Covid-19 terhadap keselamatan dan nyawa penduduk di Sarawak,” katanya.

Minggu lalu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa pilihan raya negeri Sarawak yang akan datang masih harus berlangsung di tengah-tengah Covid-19 melainkan jika darurat diisytiharkan.

Muhyiddin dan Kabinetnya sebelumnya berusaha meminta Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan keadaan darurat, suatu keputusan yang ditolak oleh Raja berikutan perbincangan dengan Majlis Raja-Raja.

Read Previous

Agong mengucapkan tahniah kepada Hospital Sungai Buloh atas pengiktirafan Global Health Award

Read Next

Lebih 100 kompaun berjumlah RM212,000 dikeluarkan terhadap pencemar sungai Selangor, kata exco

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.