The Malaysia Post

Lebih 100 kompaun berjumlah RM212,000 dikeluarkan terhadap pencemar sungai Selangor, kata exco

Sebanyak 106 kompaun berjumlah RM212,000 dikeluarkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) dari Januari hingga September terhadap mereka yang telah membuang sisa kimia dan bahan cemar di sungai Selangor.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Masyarakat Adat negeri, Hee Loy Sian berkata, JAS juga menjatuhkan 91 pertuduhan dengan jumlah denda RM915,000 untuk kesalahan tersebut.

Selain itu, kata Hee, jabatan itu juga mengeluarkan dua kesalahan pemberitahuan dan dua arahan, dengan membuka satu kertas siasatan yang juga dibuka oleh Lembaga Pengurusan Air Selangor (LUAS) untuk kes pencemaran sungai.

Baca Lagi | CM Sarawak menafikan mendesak pilihan raya negeri untuk diadakan

Dia mengatakan bahawa sebanyak lapan pihak berkuasa tempatan telah mengambil tindakan dengan mengeluarkan kompaun terhadap pelanggar pencemaran.

Majlis Bandaraya Shah Alam mengeluarkan lima kompaun berjumlah RM5,000, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (10 kompaun berjumlah RM5,250), Majlis Perbandaran Klang (dua kompaun), Majlis Perbandaran Ampang Jaya (dua kompaun) dan Majlis Perbandaran Selayang ( RM40,000).

“Yang lain adalah Majlis Perbandaran Kajang (211 kompaun), Majlis Perbandaran Kuala Langat (RM3,500) dan Majlis Daerah Kuala Selangor (RM3,400),” katanya pada persidangan DUN di sini hari ini.

Dia menjawab soalan Datuk Mohd Shamsudin Lias (BN-Sungai Burong) mengenai tindakan penguatkuasaan yang diambil oleh kerajaan negeri terhadap pencemaran alam sekitar.

Hee menambah bahawa tindakan dan tindakan pengendalian pemerintah negeri melalui LUAS dalam mengatasi pencemaran sumber air didasarkan pada usaha yang diambil di bawah Pelan Tindakan Bersepadu untuk Menangani Pencemaran Sumber Air Selangor.

Read Previous

CM Sarawak menafikan mendesak pilihan raya negeri untuk diadakan

Read Next

Ahli Parlimen PAS meminta maaf atas keterangan alkohol dan Alkitab

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.