The Malaysia Post

Ahli Parlimen PAS meminta maaf atas keterangan alkohol dan Alkitab

Ahli Parlimen Pasir Puteh, Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh menarik diri dan meminta maaf di Parlimen hari ini atas kenyataan kontroversialnya mengenai pengambilan alkohol dan Alkitab yang dibuat empat bulan lalu.

Anggota parlimen dari PAS pada mulanya menolak untuk melakukannya pada bulan Ogos walaupun terdapat tekanan daripada Pembangkang.

“Jadi, saya minta maaf jika ada yang terluka, itu bukan niat saya. Apa yang ingin saya lakukan adalah mempertahankan bentuk asli Alkitab yang diturunkan kepada Yesus, tanpa ada perubahan, yang menyebabkan saya mempertahankannya, ”kata Nik Muhammad Zawawi hari ini setelah diperintahkan untuk menarik diri dan meminta maaf oleh Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun.

Baca Lagi | Umno, PAS bersetuju untuk mendaftarkan Muafakat Nasional secara rasmi, tanpa Bersatu

Nik Muhammad Zawawi mendakwa Alkitab dimanipulasi semasa sidang Parlimen sebelumnya semasa perbahasan Rang Undang-Undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 untuk mencadangkan denda yang lebih berat bagi pesalah memandu minuman.

Dia mengaku telah melakukan kajian perbandingan agama dan berpendapat bahawa semua kepercayaan melarang penggunaan alkohol, termasuk agama Kristian.

Dia menyatakan bahwa Yesus melarang pengambilan alkohol sebelum Alkitab “dimanipulasi”.

“Saya ingin menyatakan bahawa isu-isu yang melibatkan Alkitab tidak hanya melibatkan orang Kristian. Kami umat Islam juga percaya pada Alkitab yang diturunkan kepada Yesus. Itulah kepercayaan yang kami pertahankan, dan ketika saya mengatakan dimanipulasi atau diubah, tujuan saya adalah untuk mempertahankan keaslian buku itu sebagaimana adanya, ”katanya.

Dalam usaha memperbetulkan Nik Zawawi pada bulan Ogos, Ahli Parlimen Beruas Datuk Ngeh Khoo Ham memetik penggunaan arak dalam Perjamuan Tuhan atau seperti yang dipraktikkan di zaman moden secara simbolik, Perjamuan Kudus – di mana penganut mengambil bahagian dalam pengambilan roti dan wain .

“Saya berasal dari gereja Methodist dan kami menggunakan jus Ribena. Saya harap anda betulkan kenyataan anda, ”kata Ngeh ketika dia menyoal Nik Zawawi.

Walau bagaimanapun, Nik Zawawi menegaskan bahawa kajiannya berdasarkan jurnal yang ditulis oleh sarjana Kristian dan bukan dari sarjana Muslim.

Di sebalik dakwaan Nik Zawawi, pelbagai agama mempunyai pendapat yang berbeza mengenai minuman keras seperti minuman beralkohol, dengan sebahagiannya melarangnya, sementara di beberapa agama alkohol adalah sebahagian dari ritual mereka.

Perkara itu dibangkitkan berkaitan dengan pendapat PAS untuk mengusulkan larangan alkohol sepenuhnya sebagai langkah untuk membendung kesalahan memandu minuman.

Seperti yang dibangkitkan oleh pemimpin PAS sebelumnya, mereka telah menyalahkan bekas pemerintah Pakatan Harapan (PH) kerana tidak melarang penjualan alkohol di kedai-kedai kejiranan.

Ketua penerangan parti itu Kamaruzaman Mohamad pada bulan Mei mengatakan bahawa memandu minuman tidak boleh dipandang ringan.

Dia dilaporkan mengatakan kesalahan itu berpunca dari undang-undang dan penguatkuasaan yang lemah selain sifat pemabuk yang mementingkan diri dan keras kepala.

Read Previous

Lebih 100 kompaun berjumlah RM212,000 dikeluarkan terhadap pencemar sungai Selangor, kata exco

Read Next

PM Muhyiddin berharap semua Ahli Parlimen menyokong Belanjawan 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.