The Malaysia Post

PM Muhyiddin berharap semua Ahli Parlimen menyokong Belanjawan 2021

Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyatakan harapan agar semua Anggota Parlimen (MP) termasuk mereka dari blok Pembangkang akan menyokong Belanjawan nasional 2021 yang akan dibentangkan di Parlimen Jumaat ini demi kesejahteraan rakyat dan negara.

Perdana menteri juga optimis bahawa penggubal undang-undang akan tetap komited dan akan bekerjasama demi kepentingan negara.

“Pada sidang Parlimen terakhir, tidak ada anggota parlemen yang keberatan dengan Undang-Undang Dana Covid-19 (Langkah-langkah Sementara Pembiayaan Pemerintah),” katanya pada sidang media khusus dengan Bernama dan stesen televisyen setempat menjelang pembentangan anggaran.

Baca Lagi | Ahli Parlimen PAS meminta maaf atas keterangan alkohol dan Alkitab

“Melihat pentingnya Belanjawan 2021 dalam meneruskan usaha kita untuk menangani Covid-19, memastikan kelangsungan hidup orang-orang yang rentan, dan memacu ekonomi, saya benar-benar berharap semua anggota Parlimen dari setiap latar belakang politik akan menyokong Belanjawan 2021,” katanya.

Muhyiddin berkata, semua pihak perlu memusatkan perhatian dan memperhebatkan usaha mereka untuk membantu orang-orang yang terjejas teruk oleh wabak Covid-19 walaupun negara itu menghadapi masa-masa yang sukar dan sukar.

Dia mengatakan fokus pertama dalam Belanjawan 2021 adalah memerangi Covid-19 dari perspektif kesihatan, oleh itu, sejumlah besar dana akan disalurkan untuk tujuan menangani wabak tersebut dan memberikan sokongan yang diperlukan kepada barisan depan , terutamanya dalam bentuk infrastruktur.

“Kami akan melakukannya sekarang dan terus melakukannya sehingga Covid-19 berakhir,” katanya kepada Bernama dan stesen televisyen tempatan di sini hari ini menjelang pengumuman anggaran pada hari Jumaat, yang pertama di bawah pemerintahan Perikatan Nasional. Dia menekankan bahawa belanjawan adalah kesinambungan dari empat pakej rangsangan bernilai RM305 bilion yang telah dikeluarkan sejak Malaysia terkena wabak tersebut.

Read Previous

Ahli Parlimen PAS meminta maaf atas keterangan alkohol dan Alkitab

Read Next

Najib melantik ketua penyokong BN menjelang persidangan Dewan Rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.