The Malaysia Post

Najib melantik ketua penyokong BN menjelang persidangan Dewan Rakyat

Pelantikan bekas perdana menteri, Datuk Seri Razak sebagai ketua Barisan Nasional Backbenchers ‘Club (BNBBC) adalah tanda kepulangan kleptokrasi yang akan datang ke Malaysia, kata veteran DAP Lim Kit Siang hari ini.

Lim mengatakan bahawa dia bimbang pelantikan Najib – yang disabitkan dengan rasuah awal tahun ini berkaitan dengan skandal 1MDB – juga akan mempengaruhi penilaian Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2020 Transparency International (TI) yang akan datang.

Baca Lagi | CM Sarawak menafikan mendesak pilihan raya negeri untuk diadakan

TICPI adalah petunjuk global mengenai rasuah di sektor awam negara. Pada tahun 2019, setahun setelah Datuk Seri Razak kehilangan kuasa, Malaysia mencatat 53 di TICPI – tertinggi yang dicapai sejak 1995.

“Biarkan saya hanya mengatakan bahawa tidak ada alasan untuk saya takut kepada Datuk Seri Razak, tetapi saya sangat takut bahawa skandal kleptokrasi dan kewangan seperti skandal 1MDB akan membuat kemunculan semula di Malaysia, kerana integriti awam dan anti-rasuah tidak berakar umbi dalam Malaysia, ”kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Lim juga mengucapkan terima kasih kepada Najib kerana memberikan penjelasan mengenai bagaimana yang terakhir dilantik sebagai ketua BNBBC di Facebook semalam. Najib menjawab permintaan Lim sebelumnya untuk mendapatkan penjelasan seperti itu.

“Dia benar-benar komited untuk membuat kemunculan semula dan saya terkejut kerana Barisan Nasional, sama ada Umno, MCA atau MIC tidak belajar apa-apa dari bencana pilihan raya ke-14 berkaitan dengan skandal 1MDB atau Malaysia sebagai kleptokrasi,” kata Lim.

Dia juga merujuk bagaimana ketika Najib dihukum awal tahun ini, hakim ketua mendapati bahawa Najib tidak pernah menyatakan penyesalan atas kejahatannya.

“Dengan Najib sebagai ketua BNBBC di Parlimen, tanpa penyesalan terhadap skandal 1MDB dan Malaysia menjadi kleptokrasi, saya sangat pesimis mengenai Laporan TI CPI 2020 yang akan dikeluarkan dalam waktu tiga bulan,” katanya.

Pada 28 Julai, Najib didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur kerana menyalahgunakan kuasa dan menyalahgunakan lebih RM42 juta daripada bekas anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), SRC International Sdn Bhd.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun kepada Najib dan denda berjumlah RM210 juta. Namun, Najib tetap bebas dan Ahli Parlimen aktif sementara menunggu rayuan yang dikemukakannya terhadap keputusan tersebut.

Read Previous

PM Muhyiddin berharap semua Ahli Parlimen menyokong Belanjawan 2021

Read Next

Trump dan Biden masing-masing mengumumkan kemenangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.