The Malaysia Post

Trump dan Biden masing-masing mengumumkan kemenangan

Biden

Presiden Donald Trump hari ini mengumumkan beliau telah memenangi pilihan raya AS dengan berjuta-juta undi masih belum dapat dikira setelah saingannya dari Demokrat, Joe Biden, mengatakan bahawa dia yakin akan memenangi pertandingan yang tidak akan diselesaikan sehingga segelintir negara menyelesaikan pengiraan undi jam atau hari berikutnya.

“Terus terang, kami memenangi pilihan raya ini,” kata Trump setelah mendakwa dia memenangi beberapa negeri di medan perang di mana undi masih dikira.

“Ini adalah penipuan terhadap masyarakat Amerika,” kata Trump tanpa memberikan bukti untuk menyokong tuntutan itu. Undang-undang pilihan raya di semua negeri AS menghendaki semua undi dikira. Lebih banyak undi masih dapat dihitung tahun ini daripada pada masa lalu ketika orang mengundi lebih awal melalui pos dan secara langsung ketika menghadapi wabak koronavirus.

Baca Lagi | Najib melantik ketua penyokong BN menjelang persidangan Dewan Rakyat

Trump memenangi medan perang Florida, Ohio dan Texas, melenyapkan harapan Biden untuk kemenangan awal yang menentukan, tetapi Biden mengatakan dia berada di landasan untuk memenangi Gedung Putih dengan mengambil tiga negara penting Rust Belt.

Biden, 77, melihat negara-negara yang disebut “dinding biru” Michigan, Wisconsin dan Pennsylvania yang menghantar Trump, 74, ke Gedung Putih pada tahun 2016 untuk kemungkinan kejayaan setelah negeri-negeri itu selesai mengira undi dalam beberapa jam atau hari yang akan datang.

“Kami merasa senang di mana kami berada,” kata Biden di negara asalnya di Delaware, sambil berteriak sambil mendengar suara penyokong di dalam kereta yang membunyikan klakson mereka dengan persetujuan. “Kami yakin kami berada di landasan yang tepat untuk memenangi pilihan raya ini.” Trump berulang kali dan tanpa bukti menunjukkan bahawa peningkatan pengundian surat masuk akan menyebabkan peningkatan penipuan, walaupun para pakar pilihan raya mengatakan bahawa penipuan jarang terjadi dan surat suara adalah ciri lama pilihan raya Amerika.

Read Previous

Najib melantik ketua penyokong BN menjelang persidangan Dewan Rakyat

Read Next

Bekas timbalan presiden PAS dibebaskan dengan syarat atas 16 tuduhan CBT

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here