The Malaysia Post

Cadangan ID untuk warga asing menimbulkan kekeliruan, ketakutan, kata bekas CM Sabah

Cadangan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin untuk menyediakan kad pengenalan kepada pendatang tanpa izin di Sabah telah menimbulkan kekeliruan di kalangan rakyat di Sabah, kata bekas Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Pairin yang merupakan Penasihat Perdana Parti Bersatu Sabah (PBS), berpendapat bahawa pengumuman Menteri Dalam Negeri itu juga menimbulkan ketakutan di Sabah.

Beliau merasakan pengumuman mengenai Kad Warga Asing (Kad Warga Asing) hanya mengelirukan orang ramai khususnya di Sabah.

“Dalam keadaan sekarang di mana Malaysia menghadapi trend peningkatan dalam jumlah kes Covid-19, adalah penting bagi kerajaan dan negara untuk mengurangkan salah faham dan maklumat yang salah,” kata Pairin ketika merujuk kepada pengumuman Hamzah bahawa Kerajaan akan menyediakan warga asing tanpa izin di Sabah (dengan) kad pengenalan.

“Apa yang diumumkan dan diperjuangkan oleh menteri bukan sahaja telah menimbulkan ketakutan dan ketidakpastian di Sabah tetapi beliau seolah-olah sengaja bertentangan dengan semangat perlembagaan kita dan undang-undang imigresen kita, tetapi ia bertentangan dengan akal dan, khususnya kepentingan undang-undang tulen. -warganegara Malaysia yang patuh,” kata ahli politik Sabah yang kini sudah bersara.

Pairin dalam satu kenyataan akhbar pada Sabtu menunjukkan bahawa semua orang tahu bagaimana pendatang tanpa izin berusaha keras sepanjang masa untuk memasuki Malaysia, terutama di Sabah, dan betapa keras pihak penguatkuasa negara cuba menghalang dan kemudiannya, terpaksa menahan mereka di kem sementara.

Beliau mendedahkan bahawa kerajaan perlu membelanjakan sekurang-kurangnya RM13 juta setahun untuk menahan pendatang tanpa izin di bawah tahanan sementara sebelum mereka dihantar pulang.

“Rakyat Malaysia Sabah, sudah tentu, paling menderita.

“Kerajaan negeri sejak itu cuba meminta Kerajaan Persekutuan melakukan perkara yang betul, menyebabkan penubuhan RCI (Suruhanjaya Siasatan Diraja) yang jelas mendedahkan banyak kelemahan dalam cara kerajaan dan pihak penguatkuasa kita menangani kehadiran itu. pendatang tanpa izin, khususnya di Sabah,” katanya.

Menurutnya, RCI turut mendedahkan kewujudan rancangan itu yang dinamakan ‘Project IC’.

Pairin berkata, terdapat undang-undang imigresen di negara ini bermakna tiada orang asing boleh masuk atau boleh hadir di negara ini tanpa kertas imigresen yang sah terutama pasport yang sah.

“Mereka yang ditangkap tanpa dokumen yang sah mesti dihantar pulang! Apa yang kita perlukan sekarang ialah penguatkuasaan ketat terhadap undang-undang imigresen kita dan undang-undang lain, sama seperti pihak berkuasa sangat tegas dalam menguatkuasakan peraturan dan peraturan SOP Covid-19 kita,” katanya.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor menjelaskan Kad Warga Asing (Kad Warga Asing) hanyalah cadangan Jawatankuasa Teknikal yang akan dibincangkan lagi oleh Kerajaan Negeri sebelum keputusan muktamad dibuat.

“Jawatankuasa Pengurusan Negeri mengenai Warganegara Asing telah ditubuhkan berikutan saranan RCI untuk platform bersama antara Kerajaan Negeri dan Persekutuan untuk menguruskan isu ini,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Pairin berkata, “Saya gembira Ketua Menteri Sabah telah menjelaskan bahawa masih belum ada sebarang keputusan mengenai perkara Kad Warga Asing dan beliau akan membincangkan perkara ini terlebih dahulu dengan jawatankuasa dan Kabinet yang berkaitan.

Baca Lagi | Cadangan ID untuk warga asing menimbulkan kekeliruan, ketakutan, kata bekas CM Sabah

“Sila laksanakan undang-undang kami dengan betul dan tegas! Jangan beri tanggapan bahawa kita meninggalkan rakyat kita sendiri! Rakyat adalah tanggungjawab kita dan bukan kepada bukan warganegara! Marilah kita benar-benar menunjukkan kita sayangkan Keluarga Malaysia kita dan bukan sebaliknya,” katanya.

Read Previous

Penulis drama terkenal Malaysia Jit Murad meninggal dunia pada usia 62 tahun

Read Next

Hong Kong lapor rekod kes Covid, minta bantuan China

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.