The Malaysia Post

Penulis drama terkenal Malaysia Jit Murad meninggal dunia pada usia 62 tahun

Pelakon, pengarah dan penulis teater terkenal, Jit Murad, meninggal dunia hari ini.

Menurut laporan The Star, kematiannya disahkan oleh rakan veteran pentas, Jo Kukathas, yang berkata dia meninggal dunia di rumahnya di Kuala Lumpur. Dia berumur 62 tahun.

Jit Murad — nama sebenarnya Aziz Mirzan Murad — memulakan kerjayanya dalam persada seni persembahan Malaysia pada akhir 1980-an.

Antara karya yang ditulis sendiri yang paling terkenal ialah “Spilt Gravy on Rice” (1995), “The Storyteller” (1996) dan “Gold Rain and Hailstones” (2002).

Filemografinya sebagai pelakon termasuk “Selubung” (1992), “Mimpi Moon” (2000), “Talentime” (2009) dan “1957: Hati Malaya” (2007).

Beliau juga mengasaskan Teater Kafe Segera bersama rakan penulis drama Jo Kukathas, Andrew Leci dan Zahim Albakri.

Jit ialah anak kepada bekas ketua pengarah pendidikan Tan Sri Murad Mohamed Noor, dan abang kepada pengarah filem Na’a Murad.

Penghormatan kepada beberapa pemenang Anugerah Boh Cameronian itu mula mencurah-curah di media sosial sebaik berita kematiannya tersebar, termasuk daripada Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil.

“Innalillahi wa inna ilaihi raji’un. Sangat sedih mendengar pemergian Jit Murad. Kami bekerja bersama dalam A Man For All Seasons (Studio Pelakon, pengarah Joe Hasham) pada tahun 2004.

“Kebijaksanaan beliau, ulasan tajam tentang kehidupan sosial, dan bonhomie akan dirindui selama-lamanya. Al-Fatihah,” katanya dalam catatan tulus di Twitter.

Penyanyi rap antarabangsa dan penulis skrip Zain Azrai turut berkongsi kesedihannya atas pemergian Murad, yang ditemuinya semasa kecil.

“Innalillahi wa inna ilaihi raji’un. RIP kepada Jit Murad, penulis drama berbahasa Inggeris Malaysia terhebat sepanjang zaman!

Baca Lagi | Penulis drama terkenal Malaysia Jit Murad meninggal dunia pada usia 62 tahun

“Hampir semua trope dalam teater Inggeris Malaysia hari ini datang terus dari fikiran asalnya! Saya bertemu dengannya semasa kecil di Bangsar dan dia sangat menggalakkan dan keren!” dia tweet.

Read Previous

Zii Jia berazam untuk berlatih di Dubai

Read Next

Cadangan ID untuk warga asing menimbulkan kekeliruan, ketakutan, kata bekas CM Sabah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.