The Malaysia Post

Zii Jia berazam untuk berlatih di Dubai

Pemain perseorangan lelaki terkemuka Malaysia Lee Zii Jia telah mendedahkan rancangan untuk berlatih di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dalam masa terdekat.

Bagaimanapun, pemain nombor tujuh dunia itu hanya mahu fokus membentuk pasukannya sendiri, yang dijangka siap menjelang Terbuka Jerman bulan depan, sebelum menjalani latihan di UAE.

“Macam saya kata, keutamaan saya ialah menyelesaikan pasukan dahulu, ya, saya akan ke sana (Dubai),” katanya kepada pemberita selepas sesi latihan di Akademi Badminton Malaysia di Bukit Kiara hari ini.

Jika Zii Jia berlatih di Dubai, dia akan mengikut jejak langkah pemenang pingat emas Olimpik Tokyo Viktor Axelsen dari Denmark dan juara dunia 2021 Loh Kean Yew dari Singapura, yang telah menjadikan UAE sebagai pangkalan latihan semasa mereka.

Zii Jia, yang merupakan juara All-England 2021, pada masa sama memaklumkan bahawa empat syarikat peralatan badminton terkemuka telah “memajukan cadangan” untuk menjadi penajanya tetapi semuanya masih dalam peringkat rundingan.

“Saya akan umumkan penaja saya nanti. Saya juga masih dalam rundingan untuk mendapatkan jurulatih baharu, semuanya tertutup dan sulit, setelah disahkan, saya akan maklumkan,” katanya.

Sementara itu, Zii Jia mengakui berdepan cabaran selepas memilih untuk mengharungi haluan sendiri sebagai pemain bebas berbanding beraksi di bawah naungan Persatuan Badminton Malaysia.

Pemain kelahiran Kedah itu bagaimanapun bersyukur kerana ahli keluarganya terutama adiknya Lee Zii Yii memberi sokongan sejak dia menjadi profesional baru-baru ini.

“Ia satu cabaran besar kerana saya perlu mengatur semuanya sendiri tetapi saya sangat menghargai bantuan kakak dan keluarga, jadi sekarang saya hanya perlu fokus pada latihan dan membuahkan hasil,” tambahnya.

Sementara itu, Zii Jia, yang masih belum mencapai prestasi terbaik menjelang Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) di Shah Alam pada 15-20 Februari, menyatakan bahawa dia kini sedang berlatih bersama dua lagi pemain badminton profesional — Liew Daren dan Soong Joo Ven.

Baca Lagi | Zii Jia berazam untuk berlatih di Dubai

Beliau juga berkata, buat masa ini dia lebih selesa mendapatkan rawatan di luar Institut Sukan Negara (NSI), walaupun tidak menolak kemungkinan untuk kembali menggunakan kemudahan NSI pada masa depan.

Read Previous

Pejuang untuk bertanding 42 kerusi di Johor, menamakan Dr Mahathir sebagai ‘wajah’ kempen

Read Next

Penulis drama terkenal Malaysia Jit Murad meninggal dunia pada usia 62 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.