The Malaysia Post

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB mengatakan takut memberitahu SPRM ‘kebenaran’

Seorang bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini mengatakan bahawa dia tidak berani berkongsi “kebenaran” mengenai syarikat milik kerajaan itu dengan penyiasat anti-rasuah pada tahun 2015 kerana Datuk Seri Najib Razak adalah perdana menteri ketika itu.

Mohd Hazem Abd Rahman berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-10 dalam perbicaraan rasuah Najib mengenai lebih daripada RM2 bilion dana 1MDB.

Hazem berkata, 10 Jun 2015 adalah kali pertama dia memberikan pernyataannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dengan pernyataan ini direkodkan semasa dia masih menjadi pengarah 1MDB dan hanya berkaitan dengan hal harta tanah 1MDB, terutama pembelian oleh Tabung Haji salah satu plot tanah dalam Pembangunan Tun Razak Exchange (TRX).

Baca Lagi | Najib gagal dalam usaha terakhir untuk membatalkan kelayakan Sri Ram sebagai pendakwa utama dalam perbicaraan 1MDB

Pemeriksaan silang oleh peguam bela utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, Hazem mengesahkan bahawa kenyataan SPRM yang dirakam daripadanya bukan mengenai skandal 1MDB itu sendiri, sebelum menyatakan lebih lanjut bahawa dia tidak berani bercakap mengenai perkara 1MDB itu sendiri kepada penyiasat.

Shafee: Bukankah itu terjadi kepada anda, ini adalah masa yang tepat untuk anda memberitahu mereka bahawa anda tidak selesa dengan apa yang berlaku dalam 1MDB?

Hazem: Tidak juga.

Shafee: Masih tidak mahu mengatakan apa-apa walaupun jiwa anda bermasalah.

Hazem: Saya takut untuk memberitahu keseluruhan kebenaran kerana perdana menteri masih berkuasa.

Shafee: Anda setuju dengan saya bahawa jika anda ingin memberitahu, ini adalah peluang tetapi anda memilih untuk tidak memberitahu?

Hazem: Betul.

Namun, Hazem mengatakan bahawa dia menyampaikan keprihatinan dan kekecewaannya mengenai hal ehwal 1MDB kepada pengerusi syarikat itu, Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin dan dua pegawai syarikat, Vincent Koh dan Azmi Tahir yang bekerja selama tempohnya.

Hazem berkata, ketika SPRM merakam kenyataan daripadanya adalah pada 2018 selepas pilihan raya umum ke-14. Seluruhnya, katanya SPRM beberapa kali merakam kenyataan daripadanya.

Hazem menyertai 1MDB sebagai ketua pegawai operasi (COO) pada bulan Ogos 2012 dan merupakan CEOnya dari Mac 2013 hingga awal Januari 2015.

Hari ini, Hazem bersetuju bahawa dia diberitahu oleh Low Taek Jho dalam pertemuan Julai 2012 bahawa 1MDB bertujuan untuk memberi manfaat kepada Umno. Dia menambah bahawa dia diberi penerangan mengenai hal ini oleh Low sebelum dia mengambil posisi COO dalam 1MDB. Bersetuju bahawa akan menjadi “salah” dan “jenayah” bagi 1MDB sebagai syarikat milik kerajaan untuk menguntungkan Umno, namun Hazem mengatakan bahawa dia tidak berani menolak pelantikan sebagai 1MDB COO.

Read Previous

Najib gagal dalam usaha terakhir untuk membatalkan kelayakan Sri Ram sebagai pendakwa utama dalam perbicaraan 1MDB

Read Next

Kepulangan Lackluster Bale ke Spurs menjadi masam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.