The Malaysia Post

Najib gagal dalam usaha terakhir untuk membatalkan kelayakan Sri Ram sebagai pendakwa utama dalam perbicaraan 1MDB

Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan pembelaan untuk menolak mantan hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram daripada mendakwa Datuk Seri Najib Razak atas tuduhan berkaitan skandal 1MDB.

Dalam menyampaikan keputusannya, hakim Mohamed Zaini Mazlan mengatakan tidak ada bukti yang menunjukkan Sri Ram bersikap berat sebelah dan bahawa setiap orang berhak memiliki pendapat termasuk Sri Ram.

Mohamed Zaini mengatakan bahawa selama Sri Ram menjalankan tugasnya, pendapat peribadinya tidak boleh dianggap bahawa ia akan membebankan tugasnya sebagai pendakwa raya kanan.

“Pemohon juga tidak membuat aduan mengenai tingkah lakunya (Sri Ram) selama persidangan,” katanya.

“Saya juga menganggap tuduhan bahawa Sri Ram terlibat dalam siasatan terhadapnya (Najib) sebagai tidak memantau. Tidak ada bukti yang menyokong ini dan masih hipotesis. “

Baca Lagi | Ketua Olimpik Tokyo berhenti, meminta maaf sekali lagi atas kenyataan seksis

Peguam bela utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, telah berusaha untuk menjatuhkan Sri Ram sebagai seorang pendakwa raya, dengan alasan bahawa Sri Ram telah menunjukkan sikap berat sebelah dan tidak percaya dengan dakwaan telah membuat prasangka dan yang telah ditentukan sebelumnya mengenai kesalahan Najib sebelum dia didakwa di mana-mana mahkamah.

Shafee juga berpendapat bahawa memandangkan Sri Ram mempunyai anggapan Najib yang sudah diprediksi, dengan reputasi sebagai peguam kanan dan mantan hakim Mahkamah Persekutuan, hanya akan menyebabkan kerosakan lebih lanjut dengannya sebagai pendakwa utama Najib, dan mendakwa dia mungkin dapat menekan pandangannya kepada yang lebih junior timbalan pendakwa raya membuat kes itu mengikut kesukaannya

Ini adalah kali ketiga Najib cuba memecat Sri Ram.

Permohonan mereka sebelumnya untuk mendiskualifikasi Sri Ram dibatalkan oleh Mahkamah Persekutuan dan kemudian permohonan kedua mereka di mahkamah jenayah agar Sri Ram dikeluarkan daripada mendakwa kes-kes yang berkaitan dengan 1MDB ditolak oleh hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah, dengan kedua-dua Mahkamah Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan kemudian menolak tawaran untuk membatalkan Sri Ram.

Aplikasi ketiga ini berbeza kerana bukti baru telah muncul.

Bukti baru berkenaan dengan pendedahan yang dibuat oleh bekas Peguam Negara (AG) Tan Sri Mohamed Apandi di media sosial pada bulan Jun tahun lalu, dan kemudian afidavitnya yang seterusnya diserahkan kepada mahkamah, di mana bekas AG mendakwa bahawa Sri Ram telah berusaha meyakinkannya tuduhan jenayah terhadap Najib.

Pertukaran mesej teks dari Mei 2018, dalam dokumen pengadilan yang dilihat oleh Malay Mail, menunjukkan Sri Ram didakwa menyatakan pandangannya kepada Apandi yang memberitahunya tentang bagaimana dia “berharap” bekas AG itu mengambil “nasihatnya untuk mendakwa penjenayah itu Najib”.

Mohamed Zaini mengatakan, bagaimanapun, bahawa Sri Ram berada di atas tingkah lakunya sebagai pendakwa raya kanan dan pihak pembelaan tidak pernah mengeluh tentang kelakuannya semasa perbicaraan.

“Oleh itu, isu ini adalah titik pertimbangan. Ia telah dibahas dan diputuskan dan keputusan oleh Mahkamah lain akan tetap ada. “Pada akhirnya, Mahkamah mengikat kewajiban agar perbicaraan dilakukan dengan adil demi kepentingan keadilan. Ini akan menolong mana-mana orang yang dilayan secara tidak adil. Oleh itu, permohonan pemohon ditolak, ”tambahnya.

Read Previous

Rapper K-pop I.M dari Monsta X di kecam kerana memakai baju dengan kalimat Islam yang suci

Read Next

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB mengatakan takut memberitahu SPRM ‘kebenaran’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.