The Malaysia Post

Ahmad Faizal ‘gergasi’, akan bunuh Anwar yang tidak akan jadi PM selagi berkawan dengan DAP

Penyokong Perikan Nasional

Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi tumpuan timbalannya Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu di Tambun di sini malam tadi dan disambut dengan deruan “Perikatan Nasional” yang menenggelamkan hujan lebat.

Bekas perdana menteri yang menerajui kerajaan dari Mac 2020 hingga Ogos 2021 memberitahu ribuan orang ramai bahawa Ahmad Faizal, lebih dikenali sebagai Peja, akan memenangi semula kerusi persekutuan Tambun walaupun beliau berdepan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bertanding. menjadi perdana menteri.

“Anwar boleh bermimpi tentangnya. Tetapi Ahmad Faizal akan menang dengan majoriti besar dengan izin Allah. Ahmad Faizal bukan pembunuh gergasi, dia gergasi.

“Anwar tidak lagi mempunyai pengalaman memimpin negara. Dia tidak berada dalam kerajaan selama 20 tahun. Dan untuk kembali daripada itu dan menjadi perdana menteri adalah sangat sukar,” kata Muhyiddin.

Beliau menambah bahawa terdapat banyak halangan lain dalam laluan Anwar untuk menjadi perdana menteri.

Baca Lagi | Pelakon dan penyanyi Malaysia Diana Danielle menyampaikan mesej pemerkasaan dalam single Inggeris pertama ‘Shine On’

Baca Lagi | Presiden, Presiden Indonesia menyaksikan pengumuman perjanjian, memorandum persefahaman

Undi Majoriti Melayu

Muhyiddin memberitahu orang ramai bahawa beliau pernah menasihati Anwar sejak dahulu lagi bahawa beliau tidak akan mendapat sokongan daripada kumpulan demografi majoriti Melayu di negara ini selagi beliau kekal berkawan dengan DAP.

“Sayang melihat Anwar tidak akan dapat menjadi perdana menteri,” katanya sebelum berkongsi coretan masa lalu mereka ketika mereka berdua dalam kerajaan di bawah Barisan Nasional pada 1990-an.

“Pada masa itu, dia menteri kewangan dan saya menteri belia dan sukan. Semasa mesyuarat Kabinet lalu, perdana menteri dan timbalannya tidak hadir ke mesyuarat itu.

“Ternyata mereka bergaduh. Selepas itu, Anwar dipecat daripada jawatan timbalan presiden Umno dan juga timbalan perdana menteri kerana beberapa urusan, yang kita semua tahu sebabnya.

“Anwar memberitahu saya untuk menunggunya dan saya akan menjadi timbalannya apabila dia menjadi perdana menteri,” kata presiden Perikatan Nasional itu dalam ucapannya.

Lawatan Hospital selepas Hukuman Penjara

Muhyiddin teringat melawat Anwar di hospital selepas mendapat pengampunan dan dibebaskan daripada hukuman penjara pertamanya.

Beliau berkata Anwar bertanya kepadanya sama ada dia ingat pertukaran mereka pada 1988.

“Saya bertanya kepadanya, ‘apa itu?’ Dia berkata, ‘apabila saya menjadi perdana menteri, kamu akan menjadi timbalan saya’. Saya memberitahu Anwar supaya melupakannya,” kata Muhyiddin.

“Apabila saya mendapat jawatan perdana menteri, dia membuat kunjungan hormat dan melawat saya di pejabat saya.

“Saya kata, ‘maaf Anwar, saya perdana menteri dan awak takkan jadi perdana menteri selagi awak kawan DAP. Orang Melayu akan menolak kamu untuk itu’,” tambah Muhyiddin.

Read Previous

Kerjasama: Perjanjian dan Memorandum Presiden UAE dan Indonesia

Read Next

Kembali dari hutan belantara, Tee Keat berkata tidak tahan melihat potensi Pandan menjadi layu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.