The Malaysia Post

Zahid: Terlalu banyak parti politik akan mengelirukan orang

Rakyat tidak berminat memiliki terlalu banyak parti politik kerana ini boleh menyebabkan perbezaan ideologi dan menyebabkan ekonomi negara terperosok dalam ketidakpastian, kata Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Katanya, negara harus bergerak maju dengan mengelakkan penubuhan parti baru dan mengurangkan perbezaan politik.

“Di negara yang mengamalkan demokrasi, rakyat bebas menubuhkan persatuan, masyarakat atau parti politik. Tetapi kita harus berhati-hati bahawa dengan terlalu banyak pihak, tidak ada satu pun partai yang cukup dominan untuk membentuk tulang belakang pemerintahan demokratik.

“Bagi kami, tidak ada Umno baru, tidak ada Umno lama. Kami menampung semua peringkat umur termasuk veteran. Sebarang perbezaan pendapat dihargai oleh setiap peringkat kepemimpinan. Saya rasa tidak perlu menghidupkan kembali parti yang diisytiharkan sebagai haram pada tahun 1988.

“Semangat ini harus disuntik ke dalam Umno sekarang. Mari bersatu supaya kita dapat bergerak maju di platform yang sama. Bukan hanya Umno tetapi Barisan Nasional juga perlu diperkukuhkan; Sudah tiba masanya untuk mengetepikan perbezaan politik kita demi negara tercinta, “tambahnya.

Anggota Parlimen Bagan Datuk memberitahu wartawan ini selepas bergabung dengan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad dalam program vaksinasi di rumah pesakit yang ditinggalkan di rumah kira-kira 110 km dari sini hari ini.

Baca Lagi | Abang kepada Ismail Sabri melancarkan parti politik baru – KUASA

Ahmad Zahid mengulas laporan media bahawa Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, yang lebih dikenali sebagai Ku Li, telah mengadakan pertemuan dengan sekumpulan veteran Umno semalam untuk membincangkan usaha penubuhan “Umno lama”.

Pada 21 September, Ku Li menyatakan hasratnya untuk menghidupkan kembali Umno lama dan mengundang sesiapa sahaja yang berminat untuk menyertainya dalam rancangannya.

Read Previous

Dubai menghantar 13 tan ubat, bantuan makanan ke Afghanistan

Read Next

Probe dijangka selesai pada akhir Oktober untuk kes pembatalan kelayakan Ziyad

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.