The Malaysia Post

Probe dijangka selesai pada akhir Oktober untuk kes pembatalan kelayakan Ziyad

Muhammad Ziyad Zolkefli

Credits: breezyscroll

Siasatan dalaman mengenai pembatalan penyertaan putera tembakan nasional Muhammad Ziyad Zolkefli dalam kategori F20 (gangguan intelektual) di Paralimpik Tokyo yang baru saja berakhir dijangka akan selesai pada akhir bulan ini.

Bagaimanapun, ketua jawatankuasa penyiasatan dalaman, Tan Sri Borhan Dolah berharap siasatan dapat diselesaikan lebih cepat.

Borhan, yang juga bekas ketua pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, berkata kesemua 10 individu yang dikenal pasti, termasuk Muhammad Ziyad, jurulatihnya Mohd Faizol Harun dan Presiden Majlis Paralimpik Malaysia (PCM) Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin, dijangka dipanggil. untuk menghadiri mesyuarat jawatankuasa di Kementerian Belia dan Sukan (KBS) di Putrajaya pada hari Isnin dan Selasa.

“Saya tidak dapat menjamin bahawa siasatan akan berakhir minggu depan, tetapi kemungkinan 80 hingga 90 peratus selesai, dengan baki bergantung pada apakah individu lain perlu dipanggil atau tidak. Ia mungkin dapat diselesaikan pada akhir bulan ini.

“Daftar panggilan mungkin mempunyai lebih daripada 10 individu yang dikenal pasti, setakat ini. Namun, itu bergantung kepada mereka yang diminta untuk hadir untuk memberitahu kami jika ada orang lain yang dapat membantu siasatan kami dan jika kami juga harus menghubungi mereka, ”katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Katanya, jawatankuasa itu, yang bertemu untuk pertama kalinya di Majlis Sukan Negara di Bukit Jalil pada hari Selasa, membincangkan strategi dan skop penyiasatan serta mengenal pasti individu yang diperlukan untuk menghadiri mesyuarat dalam usaha untuk mengetahui apa sebenarnya yang berlaku. pada hari yang penuh nasib di Stadium Olimpik Tokyo.

Ketika ditanya sama ada dia melihat rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di stadium mengenai kejadian itu, dia mengatakan bahawa dia masih belum melakukannya kerana jawatankuasa masih menunggu klip video tersebut.

Sementara itu, Borhan memberi jaminan bahawa siasatan mereka bebas dari gangguan, termasuk KBS, dalam menentukan cadangan atau tindakan yang harus diambil untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Pada 31 Ogos, Muhammad Ziyad dinafikan pingat emas dalam acara menembak F20 lelaki. Jaraknya sejauh 17.94 meter (m) juga merupakan rekod dunia baru untuk acara tersebut.

Dia diklasifikasikan sebagai Tidak Memulakan (DNS) setelah tunjuk perasaan yang dibuat oleh Ukraine, yang mendakwa bahawa Muhammad Ziyad terlambat memasuki bilik panggilan.

Maksym diumumkan sebagai pemenang pingat emas dengan lontaran 17.34m, memecahkan rekod dunia Muhammad Ziyad 17.29m yang telah ditetapkannya pada Kejohanan Atletik Para Para Dunia 2017 di London.

Read Previous

Zahid: Terlalu banyak parti politik akan mengelirukan orang

Read Next

Anak lelaki pelakon Bollywood, Datuk Shah Rukh Khan ditangkap semasa serbuan dadah di kapal pesiaran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here