The Malaysia Post

Wong Kah Wah dari DAP dilantik Ketua PAC

Ahli Parlimen Ipoh Timur Wong Kah Woh telah dilantik sebagai ketua Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam, menggantikan Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Noraini Ahmad setelah dia mengundurkan diri kerana dilantik sebagai menteri pendidikan tinggi.

Ahli parlimen DAP sebelum ini adalah timbalan ketua jawatankuasa itu. Orang nombor dua beliau adalah Ahli Parlimen Beaufort (Bersatu) Datuk Azizah Mohd Dun.Kedua-dua calon mendapat sokongan sebulat suara dari Dewan Rendah.

Semasa perbahasan, Ahli Parlimen Arau (BN) Datuk Seri Shahidan Kassim bergurau ke Dewan Rendah bahawa rakannya yang bertanding secara lisan dari Pembangkang, Ahli Parlimen Jelutong RSN Rayer, seharusnya dicadangkan oleh Pakatan Harapan untuk mengetuai jawatankuasa itu.

“Saya menyokong rakan saya, Jelutong yang terhormat, untuk menjadi ketua PAC. Namun, Pakatan Harapan tidak melamarnya melainkan mencadangkan Ipoh Timur yang terhormat sebagai ketua panitia, ”kata Shahidan.

Rayer dan Shahidan sering berselisih faham dan biasanya terlibat dalam perdebatan yang hangat tetapi backbenchers pemerintah juga saling menggoda dengan mengatakan bahawa mereka layak mendapat kedudukan yang lebih baik dalam pemerintahan atau di pihak masing-masing.

Sebagai tindak balas, ahli parlimen Jelutong kemudian meminta Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk melantik Shahidan sebagai salah seorang menteri persekutuannya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pasir Salak (BN) Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman mengatakan bahawa PAC perlu memainkan peranan yang lebih aktif dalam memantau kebocoran dan rasuah kerajaan di peringkat pentadbiran perkhidmatan awam.

Dia menunjukkan bahawa jabatan dan kementerian seperti Jabatan Kerja Raya mempunyai aset bernilai lebih dari ratusan ribu ringgit setiap satu – termasuk kenderaan pembinaan dan peralatan lain – yang dibiarkan terbengkalai atau kurang digunakan.

Dia juga menyatakan bahawa banyak bangunan kerajaan termasuk masjid dan surau tidak dijaga dengan baik dan menjadi tugas PAC untuk memastikan tindakan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab untuk memastikan kesejahteraan aset ini.

“Anda melihat beberapa aset ditinggalkan, ditinggalkan di bawah pokok, dan masing-masing bernilai ratusan ribu hingga jutaan ringgit. Malangnya, pihak pentadbiran tidak diberi perhatian yang cukup.

“Penjawat awam biasanya datang dan pergi. Oleh itu, seorang pentadbir mungkin menyapu barang di bawah permaidani dan sukar untuk menjejaki aset ini terutama jika ada unsur korupsi, ”kata Tajuddin. Ahli Parlimen Kinabatangan (BN) Datuk Seri Bung Moktar Radin bersetuju dengan rakannya, dengan mengatakan bahawa PAC harus diberi lebih banyak kuasa dan autonomi untuk menjalankan tugasnya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ahli Parlimen Pakatan mengatakan kebanyakan projek tender langsung bernilai RM6.61b diwarisi dari BN

Read Next

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe mengumumkan peletakan jawatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.