The Malaysia Post

Ahli Parlimen Pakatan mengatakan kebanyakan projek tender langsung bernilai RM6.61b diwarisi dari BN

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz telah membohongi pembohongan mengenai projek bernilai RM6.61 bilion yang didakwa diperoleh melalui rundingan langsung, kata Ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH).

Ahli Parlimen PH mendakwa bahawa inilah sebab mengapa Tengku Zafrul kelihatan enggan untuk mendedahkan senarai penuh tender yang dibuat melalui pemberian langsung.

“Sebilangan besar projek yang diperoleh melalui rundingan langsung bukanlah inisiatif PH, tetapi merupakan projek yang diwarisi dari bekas pemerintahan Barisan Nasional (BN).

“Pemerintah PH kemudian menurunkan biaya untuk beberapa proyek (projek yang diperlukan).

“Jadi, bukannya RM6.61 bilion, seperti yang dituntut oleh menteri kewangan, sebenarnya hanya RM352 juta,” kata ahli Parlimen DAP Bagan yang merupakan menteri kewangan semasa pemerintahan PH sebelumnya, menyebut ini sebagai pembohongan pertama yang diberitahu oleh Tengku Zafrul.

Lim memetik contoh projek yang dimulakan oleh BN di bawah Kementerian Pengangkutan bernilai RM4.48 bilion, projek Jalur Berkembar Lembah Klang (Fasa II) (KVDT2), yang disetujui melalui rundingan langsung.

Dia mengatakan bahawa di bawah pentadbiran PH ketika itu, mereka berjaya menurunkan kos projek dan menjimatkan RM790 juta.

“Ini (tender) yang paling mengejutkan dan PH pada mulanya memutuskan kosnya terlalu tinggi dan telah membatalkan kontrak.

“Tetapi setelah kontraktor (Dhaya Maju dan LTAT (Lembaga Tabung Angkatan Bersenjata) mengajukan banding kepada pemerintah (mengenai kontrak itu), pemerintah PH kemudian setuju untuk meneruskan proyek itu tetapi dengan biaya yang jauh lebih rendah,” kata Lim.Dia juga menyebut 31 lagi projek bernilai RM1.753 bilion yang diwarisi dari pentadbiran BN.

“Berkenaan dengan RM29.9 juta yang dibelanjakan untuk mengaktifkan siaran langsung ‘Piala Dunia’, yang pernah dikritik oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin, pilihan vendor dipilih oleh pihak berkepentingan di Zurich, Switzerland, jadi rundingan tender terbuka tidak mungkin dilakukan dalam konteks itu, ”jelas Lim.

Dia juga menjelaskan bahawa dari RM352 juta, beberapa projek yang diberikan melalui rundingan langsung telah dimohon oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, yang sebelumnya dan saat ini dibantu oleh Zuraida Kamaruddin, salah seorang pembelot PH.

“Menteri yang terlibat yang secara terang-terangan menolak tender langsung harus menjelaskan apa projek yang diperoleh melalui rundingan langsung,” katanya. Ketika diminta mengulas mengenai penolakan Zuraida mengenai tender langsung itu, Lim mengatakan yang terbaik adalah dia berurusan dengan Tengku Zafrul sendiri semasa dia berada di Kabinet dan dia mendedahkan senarai itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

‘Sheraton Move’ adalah keputusan yang tepat – Azmin Ali

Read Next

Wong Kah Wah dari DAP dilantik Ketua PAC

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.