The Malaysia Post

Vaksin Covid-19 mungkin siap pada akhir tahun – WHO

Vaksin Covid-19 mungkin sudah siap pada akhir tahun ini

Vaksin terhadap Covid-19 mungkin siap pada akhir tahun, kata ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus meminta solidariti dan komitmen politik oleh semua pemimpin untuk memastikan pengedaran vaksin yang sama apabila tersedia.

“Kami akan memerlukan vaksin dan ada harapan bahwa pada akhir tahun ini kita mungkin mempunyai vaksin. Ada harapan, ”kata Tedros dalam ucapan terakhirnya kepada Lembaga Eksekutif WHO, tanpa mengulas lanjut.

Sembilan vaksin eksperimen sedang dalam perancangan kemudahan vaksin global COVAX WHO yang bertujuan untuk mengagihkan 2 bilion dos pada akhir 2021.

Mesyuarat dewan dua hari, yang meneliti tindak balas global terhadap wabak itu, mendengar panggilan dari negara-negara termasuk Jerman, Britain dan Australia untuk reformasi untuk memperkuat agensi PBB.

Pentadbiran Presiden AS Donald Trump telah mengecam keras peranan WHO dalam krisis tersebut, menuduhnya terlalu dekat dengan China dan tidak melakukan cukup tindakan untuk mempersoalkan tindakan Beijing akhir tahun lalu ketika virus itu pertama kali muncul di Wuhan.

Tedros telah menolak cadangan tersebut dan mengatakan bahawa agensinya telah memberitahu dunia.

Tiga panel bebas yang mengkaji prestasi WHO termasuk Peraturan Kesihatan Antarabangsa 2005 – yang menetapkan garis panduan mengenai larangan perdagangan dan perjalanan yang dikenakan semasa keadaan kecemasan kesihatan – memberi maklumat terkini mengenai pekerjaan mereka.

Panel Bebas untuk Kesiapsiagaan dan Respons Pandemik, yang diketuai oleh bekas Perdana Menteri New Zealand Helen Clark dan bekas Presiden Liberia Ellen Johnson Sirleaf, bertemu untuk pertama kalinya bulan lalu.

“Kami berharap dapat memperoleh pelajaran nyata yang dapat kami laksanakan dan mencegah perkara yang sama terjadi,” kata Tedros. “Tetapi saya ingin memberi jaminan kepada anda bahawa SIAPA siap belajar dari ini dan mengubah organisasi ini.

“Semasa transformasi kami menjanjikan ini, kami berjanji akan terus berubah,” katanya, merujuk kepada programnya sejak menerajui 2017.

Read Previous

Muhyiddin tidak di wajibkan oleh KKM untuk memakai gelang kuarantin

Read Next

PAS tanpa satu undi di Sabah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here