The Malaysia Post

PAS tanpa satu undi di Sabah

PAS akhirnya berjaya menjadi dewan undangan negeri Sabah setelah setiausaha negaranya, Dr Aliakbar Gulasan, mengangkat sumpah hari ini sebagai salah satu daripada enam ADUN yang dicalonkan.

Parti Islam tidak bertanding satu kerusi semasa pilihan raya Sabah pada 26 September dan belum memenangi pilihan raya di negeri ini.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan rasa gembira dengan pelantikan Aliakbar hari ini, dan mengucapkan terima kasih kepada Ketua Menteri, Datuk Hajiji Mohd Noor.

“Terima kasih banyak kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana memberi kepercayaan kepada mereka untuk melantik Aliakbar Gulasan sebagai ADUN Sabah,” katanya di Twitter.

Hadi berkata, pelantikan itu akan membuka cakrawala baru bagi PAS di Sabah dan membolehkannya menjalin hubungan erat dengan masyarakat negeri yang pelbagai.

Perlembagaan Sabah membenarkan kerajaan negeri mencalonkan hingga enam ADUN yang tidak terpilih yang mempunyai hak dan keistimewaan yang sama dengan rakan mereka yang terpilih.

Read Previous

Vaksin Covid-19 mungkin siap pada akhir tahun – WHO

Read Next

Speaker Sabah, Menteri, Timbalan Menteri mengangkat sumpah jawatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.