The Malaysia Post

Umno tidak pernah bersetuju untuk membiarkan Bersatu memegang kuasa

Najib Razak

© Image Credit – Picture by Hari Anggara

Datuk Seri Najib Razak hari ini mengatakan bahawa Umno tidak pernah bersetuju untuk membiarkan rakan sejawatnya yang lebih kecil Bersatu memegang kuasa walaupun memutuskan untuk menyokong Perikatan Nasional dan menyokong idea perpaduan Melayu-Muslim.

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mendedahkan pada perhimpunan agung ke-75 parti itu pada hujung minggu bahawa sokongan parti untuk Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi perdana menteri bergantung pada beberapa syarat, termasuk bahawa dia membubarkan Parlimen dan menyeru pemilihan pada suku pertama tahun ini.

Penyataan itu sejak itu mendorong para pemimpin Bersatu untuk menuduh Umno “gila kuasa” dengan mengorbankan perpaduan orang Melayu.

“BN (Barisan Nasional) tidak pernah berjanji untuk bertanding berdampingan dengan PPBM (Bersatu) pada pilihan raya ke-15. BN tidak pernah menandatangani apa-apa untuk menyertai PN. BN tidak pernah menentang parti mana pun dalam BN. Ini tidak ada kaitan dengan kelompok, rundingan dengan PKR atau dakwaan ‘gila kuasa’ yang dilontarkan sebagai propaganda setiap hari oleh pihak lain, ”tulis Najib di laman Facebooknya.

“Semua ini adalah janji, syarat dan pendirian yang kami pakai sejak awal. Dan kami tidak pernah bersetuju bahawa prasyarat penyatuan ummah akan menjadi kekuatan yang lebih besar dipimpin oleh parti terkecil, ”tambah mantan presiden Umno itu.

Baca Lagi | Peguam 1MDB menuntut pampasan RM10 juta

Umno secara rasmi memutuskan hubungan dengan kumpulan pemecah belah dan PN dalam keputusan yang didakwa oleh Ahmad Zahid sebulat suara pada kongres parti itu. Presiden Umno itu mengatakan Muhyiddin telah menolak perjanjian untuk mengadakan pilihan raya pada suku pertama tahun ini, memaksa Umno untuk bertindak.

Keputusan itu telah menggegarkan hubungan dengan PAS yang kini menjadi anggota perjanjian pilihan raya formal dengan Umno, Muafakat Nasional.

Najib mengatakan bahawa Umno sentiasa menghormati perjanjian tersebut tetapi mengakui bahawa hubungan dengan PAS kini “diuji”. Pihak terakhir telah menolak untuk meninggalkan PN.

“Kami mengumumkan bahawa kami akan menyokong PN (hanya) hingga PRU15, kami menunaikannya,” katanya.

“Kami menandatangani untuk berkolaborasi dengan PAS, kami masih menunaikannya walaupun kolaborasi ini sedang diuji,” tambahnya. Bekas perdana menteri itu, yang diadili untuk puluhan tuduhan rasuah yang berkaitan dengan skandal 1MDB bernilai berbilion ringgit, adalah antara yang bersuara untuk mengakhiri kerjasama dengan Bersatu.

Read Previous

Banyak faedah untuk PAS berpegang teguh pada Umno, kata Tok Mat

Read Next

Gaji graduan Baru turun ke Gaji minimum mengikut Stats Dept

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here