The Malaysia Post

Banyak faedah untuk PAS berpegang teguh pada Umno, kata Tok Mat

PAS Islam akan memperoleh banyak “faedah” jika berpegang pada perjanjian Muafakat Nasional (MN) dengan Umno, menurut Datuk Seri Mohamad Hasan.

Timbalan presiden Umno itu memberitahu Sinar Harian dalam wawancara yang disiarkan hari ini bahawa dia berharap PAS akan berpihak kepada partinya dan bukannya gabungan Perikatan Nasional (PN) Bersatu, yang mana parti Islamis adalah komponen jika dorongan datang ke depan pilihan raya umum.

“Manfaat bersama Umno sangat besar. Kami menang pilihan raya kecil walaupun ketika berada di pembangkang, kami menang dengan gaya di Tanjung Piai, kami menang di Kimanis, kami memenangkan semuanya.

“Ramai orang mengatakan bahawa Umno dan BN akan lemah tanpa Perikatan Nasional, tetapi sebenarnya tidak. Sekiranya kita lemah, kita tidak akan memenangi begitu banyak kerusi pada pilihan raya kecil. Itu pandangan saya, ”katanya.

Mohamad, yang dikenali sebagai Tok Mat di kalangan ahli parti, mengatakan bahawa rundingan kerusi dengan PAS sedang berlangsung, walaupun di sana mereka telah “mengunci” perjanjian umum bahawa kerusi yang dimenangi oleh parti masing-masing harus dikekalkan oleh parti yang sama untuk PRU15.

“Fasa pertama, siapa sahaja yang memenangi kerusi pada PRU14 akan mengekalkannya. Umno mempunyai 55 kerusi, PAS 18, ”katanya kepada Sinar Harian.

Baca Lagi | Berhati-hatilah dengan cubaan dandanan seksual dalam talian dan cubaan eksploitasi

“Fasa kedua, mereka yang mendapat undi terbanyak kedua pada PRU14, kita akan pertimbangkan. Jadi apa yang saya buat di sini adalah formula – fasa kedua masih dalam perbincangan – dan kemudian ketiga, keempat dan kelima.

“Ada banyak tempat duduk, tidak ada yang perlu dikhawatirkan,” katanya seperti dikutip.

Mohamad juga diminta mengulas kemungkinan pertembungan langsung antara Umno dan PAS di negeri pantai timur Semenanjung Terengganu, yang kini dipegang oleh parti Islam itu. Namun, dia mengambil sikap diplomatik.

“Walaupun setelah rundingan masih tidak dapat mencari jalan keluar, kami akan mencari jalan lain.

“Tidak ada satu ukuran yang cocok untuk semua,” katanya seperti dikutip.

Dia menunjukkan bahawa PAS tidak mempunyai banyak pengaruh politik di pantai barat semenanjung dan kelihatan terbuka untuk pertukaran kerusi dengan partinya dengan mereka di Terengganu.

“Saya merasakan bahawa dengan Terengganu kita dapat berunding.

“Tetapi jika kita tidak dapat mencapai kesepakatan, maka kita harus menghadapi kebakaran persahabatan – di Kelantan, Terengganu dan sedikit di Kedah – negeri-negeri ini sudah mengamalkan sistem dua pihak,” katanya sambil memberi jaminan bahawa sistem ini tidak menyakiti sesiapa.

“Itulah sebabnya Terengganu mirip dengan negara swing, seperti di AS antara Demokrat dan Republik.

“Sekiranya pengundi bosan dengan Republikan mereka akan memilih Demokrat. Oleh itu, bukan persoalan siapa yang akan kalah.

“Kerana di Terengganu dan Kelantan, 95 peratus pengundi adalah orang Melayu. Majoriti di Kedah juga. “Jadi kita perlu menggunakan formula yang sesuai untuk daerah atau negeri tertentu,” katanya.

Read Previous

Berhati-hatilah dengan cubaan dandanan seksual dalam talian dan cubaan eksploitasi

Read Next

Umno tidak pernah bersetuju untuk membiarkan Bersatu memegang kuasa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.