The Malaysia Post

Berhati-hatilah dengan cubaan dandanan seksual dalam talian dan cubaan eksploitasi

Kurangnya pemahaman atau kesedaran mengenai privasi data adalah faktor penyumbang kepada penjagaan kanak-kanak dan kanak-kanak di dalam talian di Malaysia, kata Prof Datuk Noor Aziah Mohd Awal.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengatakan hal ini berlaku untuk kedua-dua kanak-kanak dan ibu bapa atau penjaga mereka.

“Mungkin ramai yang tidak mengetahui apa yang dimaksudkan dengan dandanan. Sebagai contoh, jika orang dewasa mengikuti kanak-kanak atau anak di Facebook atau Instagram, kemudian menjadi teman kanak-kanak itu dalam usaha untuk menjadi lebih dekat yang boleh mengakibatkan sesuatu yang serius, itu adalah dandanan, “katanya.

Bercakap semasa seminar maya mengenai perlindungan dalam talian kanak-kanak di negara ini yang dianjurkan bersama oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Unicef ​​Malaysia, Noor Aziah mengatakan bahawa ia adalah masalah risiko privasi dan eksploitasi.

“Sebagai contoh, berdasarkan data dari Bahagian Siasatan Seksual / Keganasan Rumah Tangga / Penyalahgunaan Kanak-kanak D11 Bukit Aman, 7.358 kes jenayah yang melibatkan kanak-kanak direkodkan dari Januari hingga Ogos 2019.

“Begitu juga semasa beberapa kumpulan fokus yang melibatkan kanak-kanak dan remaja, lebih daripada separuh peserta mengatakan bahawa mereka telah bertemu dengan seseorang dalam kehidupan nyata, yang pertama kali mereka kenali dalam talian. Kedua-dua lelaki dan perempuan melaporkan menerima mesej dan gambar seksual di media sosial, ”katanya.

Baca Lagi | Pemimpin Bersatu mencabar Umno untuk memutuskan hubungan sekarang

Noor Aziah menambah bahawa satu penemuan yang menjanjikan dari kumpulan fokus ini adalah bahawa sebahagian besar dari mereka yang diminta untuk video eksplisit atau gambar diri mereka dilaporkan menolak untuk berkongsi maklumat intim tersebut.

“Ahli psikologi dan pekerja sosial telah memperhatikan ketegangan yang bertentangan antara penggunaan platform media sosial yang mengasingkan kanak-kanak di dunia dalam talian, tetapi juga menyediakan platform untuk sokongan, terutama bagi kelompok terpinggir yang tidak memiliki banyak peluang untuk ekspresi diri di dunia luar talian.

“Anak-anak berhak menerima dan menyampaikan maklumat. Namun kerana mereka anak-anak, mereka rentan dan berisiko dieksploitasi dan disalahgunakan, ”katanya.

Noor Aziah secara khusus menyoroti aplikasi Sugarbook, yang telah menimbulkan kontroversi kerana sifat pacarannya yang pampasan, yang katanya juga mempunyai kesan yang tidak diinginkan untuk menarik anak di bawah umur untuk bergabung dengan platform dan menggunakan aplikasi tersebut.

Sugarbook sendiri akhirnya disekat oleh SKMM bulan lalu dengan alasan melanggar Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, walaupun dilaporkan masih tersedia di gedung Google Play. “Ada kebimbangan bahawa sebilangan pengguna adalah mereka yang berusia di bawah 18 tahun. Inilah sebabnya mengapa saya mendesak pemerintah bulan lalu untuk mengambil tindakan terhadap Sugarbook dan kegiatannya sebelum mereka keluar dari kawalan, kerana saya telah menerima maklumat bahawa anak-anak juga terlibat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pemimpin Bersatu mencabar Umno untuk memutuskan hubungan sekarang

Read Next

Banyak faedah untuk PAS berpegang teguh pada Umno, kata Tok Mat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.