The Malaysia Post

Umno, PAS dan Bersatu akan bertemu dengan tuntutan Anwar

Malaysia Flag

Umno, PAS dan Bersatu akan bertemu dengan tuntutan Anwar

Tiga parti utama Melayu – Umno, PAS dan Bersatu – akan bertemu minggu ini untuk membincangkan dakwaan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa mereka mempunyai sokongan “hebat” di kalangan penggubal undang-undang termasuk dari pihak pemerintah.

Sumber dari Umno dan Bersatu mengesahkan perkara itu kepada Malay Mail tetapi tidak akan mendedahkan butir-butir pertemuan itu kerana beberapa pemimpin parti berada di bawah karantina Covid-19 sementara yang lain keletihan dari kempen pilihan raya negeri Sabah.

“Umno dan PAS akan bertemu berhubung perkara itu (tuntutan Anwar). Kemudian Umno akan bertemu Bersatu.

“Jadual pertemuan itu rahsia tetapi akan dilakukan minggu ini pada hari Rabu atau Khamis,” kata satu sumber.

Sumber lain dari Bersatu menyokong ini tetapi enggan memberi komen kerana mengandungi perkara peribadi dan sulit. “Ya, akan ada pertemuan tingkat tinggi,” katanya.

Anwar mendakwa sensasi beberapa hari sebelum pilihan raya Sabah telah memperoleh majoriti “hebat” untuk membentuk kerajaan baru dan menyatakan pentadbiran persekutuan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin Perikatan Nasional (PN) runtuh secara berkesan. Bagaimanapun, Anwar tidak menyatakan jumlah ahli parlimen yang didakwanya menyokongnya, dengan mengatakan bahawa dia hanya akan melakukannya setelah hadir bersama Yang di-Pertuan Agong.

Read Previous

Fokus sekarang di Semenanjung Malaysia selepas Sabah – UMNO dan BERSATU

Read Next

Bung Moktar: Lockdown Covid-19 sedang dipertimbangkan untuk Kota Kinabalu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here