The Malaysia Post

Fokus sekarang di Semenanjung Malaysia selepas Sabah – UMNO dan BERSATU

Datuk Seri Hajiji Mohd Noor sebagai Ketua Menteri

Fokus sekarang di Semenanjung Malaysia selepas Sabah – UMNO dan BERSATU

Dengan pilihan raya negeri Sabah sekarang berakhir dan mengangkat sumpah lancar Datuk Seri Hajiji Mohd Noor sebagai Ketua Menteri, kini tumpuannya adalah pada kedua-dua parti yang telah berjuang keras untuk merebut kembali negeri itu dari Pakatan Harapan (PH).

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Umno memperjuangkan penguasaan bahkan ketika pihak terakhir mengakui kepada Bersatu ketika menjawat jawatan ketua menteri.

Barisan Nasional (BN) telah mencadangkan ketua Umno bahagiannya, Datuk Seri Bung Mokhtar Radin untuk jawatan itu tetapi Bersatu di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang memenangi sebilangan besar kerusi tetap menjadi asasnya sehingga menyebabkan penolakan.

Sekiranya anda melihat hanya Umno dan Bersatu, yang pertama memenangi lebih banyak kerusi; Umno 14 hingga Bersatu 11.

BN bersetuju dengan cadangan; sebelumnya telah memberi jalan dua kali kepada Bersatu dan ini akan menjadi yang ketiga. Kedua-dua parti akan berhadapan lagi dalam pembahagian kerusi untuk pilihan raya umum akan datang.

Read Previous

Sultan Johor menghadiahkan kereta Perodua Myvi kepada 10 jururawat sebagai tanda penghargaan

Read Next

Umno, PAS dan Bersatu akan bertemu dengan tuntutan Anwar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here