The Malaysia Post

Bung Moktar: Lockdown Covid-19 sedang dipertimbangkan untuk Kota Kinabalu

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Bung Moktar Radin

Bung Moktar: Lockdown Covid-19 sedang dipertimbangkan untuk Kota Kinabalu

Pihak berkuasa persekutuan mempertimbangkan “penutupan” ibu negeri Sabah kerana kes Covid-19 yang meningkat, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Dia mengatakan Kota Kinabalu akan menjadi “zon merah”, yang menyebabkan pihak berkuasa mempertimbangkan untuk melaksanakan langkah tersebut.

“Kerajaan sedang memikirkan untuk menutup KK supaya Covid-19 ini tidak tersebar ke daerah lain.

“Ini datang dari Kementerian Kesihatan tetapi kerajaan persekutuan harus menyetujuinya. Mereka akan melihat keadaan dan memutuskan sama ada keadaan terkawal. Sekiranya tidak, maka kita tidak punya pilihan, kita harus melindungi orang terlebih dahulu, ”katanya.

Di Sabah, empat daerah di pantai timur – Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna – telah diatur dalam perintah kawalan pergerakan yang disempurnakan.

Perintah yang mempengaruhi hampir satu juta orang itu adalah untuk tempoh dua minggu antara 29 September dan 12 Oktober.

Keputusan itu dibuat setelah keempat-empat daerah mencatatkan sejumlah 1,195 kes Covid-19 dari 1 hingga 27 September. Kota Kinabalu kini mempunyai 12 kes aktif. Secara perbandingan, Tawau mempunyai 385 kes aktif, Semporna mempunyai 299, Lahad Datu mempunyai 102 dan Kunak, 58.

Read Previous

Umno, PAS dan Bersatu akan bertemu dengan tuntutan Anwar

Read Next

Hajiji : Sabah akan membelanjakan RM50 juta sebagai bantuan segera Covid-19, RM10 juta untuk empat daerah di bawah TEMCO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here