The Malaysia Post

Hajiji : Sabah akan membelanjakan RM50 juta sebagai bantuan segera Covid-19, RM10 juta untuk empat daerah di bawah TEMCO

Kerajaan Sabah memberikan peruntukan segera sebanyak RM50 juta untuk membantu orang yang terkena wabak Covid-19, kata Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor.

Katanya, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat kabinet negeri di sini hari ini yang membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan wabak dan usaha untuk membendung penyebaran virus di Sabah.

“Dari peruntukan ini, RM10 juta akan disalurkan ke bakul makanan untuk penduduk empat daerah, yaitu Tawau, Lahad Datu, Semporna dan Kunak yang terkena perintah kawalan pergerakan yang disasarkan,” tambahnya dalam pernyataan yang dikeluarkan.

Mengenai perkembangan yang berkaitan, Hajiji mengatakan pengurusan semua masalah yang berkaitan dengan virus akan ditangani sepenuhnya oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Covid-19.

“Jawatankuasa ini dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Safar Untong, dengan pengarah Kesihatan Sabah Datuk Dr Christina Rundi sebagai timbalan pengerusi dan anggotanya terdiri daripada pegawai dari agensi negeri dan persekutuan.

“Dengan itu, Pusat Komando Sabah Covid-19 dibatalkan dan peranannya diletakkan di bawah jawatankuasa ini,” katanya.

Sebelumnya, Hajiji mempengerusikan mesyuarat kabinet pertama setelah dia mengangkat sumpah sebagai ketua menteri Sabah berikutan pembentukan kerajaan negeri yang baru pada hari Selasa.

Hadir pada pertemuan itu ialah tiga timbalan ketua menteri, Datuk Seri Bung Moktar Radin, Datuk Jeffrey Kitingan dan Datuk Dr Joachim Gunsalam, selain Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri yang baru dilantik, Datuk Masidi Manjun dan Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Jahid Jahim.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bung Moktar: Lockdown Covid-19 sedang dipertimbangkan untuk Kota Kinabalu

Read Next

Tok Mat : “Step Up” Zahid demi UMNO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.