The Malaysia Post

Umno mesti menyesuaikan diri dengan landskap politik baharu, kata ketua penerangan parti

Shahril Suffian Hamdan

Credits: malaymail

Barisan Nasional (BN), khususnya Umno, semestinya tidak berasa selesa sebaliknya menyesuaikan diri dengan landskap politik baharu berikutan kemunculan banyak parti politik sejak kebelakangan ini.

Ketua Penerangan Umno Shahril Suffian Hamdan berkata kehadiran parti politik baharu seperti Malaysian United Democratic Alliance (Muda) tidak boleh dipandang remeh dan Umno sebaliknya perlu mencari strategi baharu yang sesuai bagi memastikan ia kekal relevan dalam kalangan generasi muda.

“Memang kita akui dan ambil serius, (kita) tidak boleh memandang rendah parti lain kerana mereka termasuk Muda ada tarikan tersendiri Umno mesti menyesuaikan diri dengan landskap baharu ini.

“Ada yang melihat parti baharu ini tidak mempunyai akar umbi dan ahli pusat tetapi, dalam senario politik baharu, parti tanpa ramai ahli atau rangkaian cemerlang juga mempunyai kumpulan pengundi yang tidak boleh kita ambil mudah,” katanya kepada pemberita semasa majlis perjumpaan santai dengan wartawan, yang akan membuat liputan pilihan raya negeri Johor, di sini hari ini.

Shahril Suffian, yang juga pengarah ekonomi di Pejabat Perdana Menteri, berkata demikian ketika ditanya mengenai strategi Umno dalam menghadapi cabaran dalam pilihan raya, terutama yang ditimbulkan oleh parti baharu termasuk Muda.

Pada 29 Januari, Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengesahkan parti itu akan bertanding pada pilihan raya Johor.

Jumlah pengundi di Johor mencatatkan peningkatan kira-kira 28 peratus, dengan penambahan 749,731 pengundi berumur 18 tahun ke atas berikutan pendaftaran pengundi secara automatik di bawah langkah Undi18 memberi cabaran baharu kepada parti yang bertanding.

Mengulas mengenai persiapan yang sedang dilakukan oleh Penerangan Umno pusat untuk pilihan raya Johor, Shahril Suffian berkata beliau akan melihat garis panduan berkempen yang akan ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Seperti di Melaka, kita telah belajar sesuatu dan untuk pilihan raya negeri ini, keadaannya agak berbeza. Sudah tentu kita akan fokus kepada maklumat berkaitan isu-isu semasa dan bagaimana untuk memenangi semula pengundi yang duduk atas pagar.

Baca Lagi | Umno mesti menyesuaikan diri dengan landskap politik baharu, kata ketua penerangan parti

“Kita akan tunggu prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Kesihatan di Melaka ia agak ketat. Kalau boleh kita nak sedikit kelonggaran (dalam SOP berkempen) di Johor kali ini,” katanya.

SPR dijangka mengumumkan tarikh pilihan raya Johor selepas mesyuarat khas pada 9 Februari.

Read Previous

Majlis perasmian Sukan Musim Sejuk Beijing bermula

Read Next

Wanita disaman kerana memfitnah oleh dakwaan ketua SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here