The Malaysia Post

Tragedi Banjir Di Kanada: Mayat Dua Kanak-kanak Ditemui Di Nova Scotia

Kanada telah digegarkan dengan tragedi banjir terburuk dalam lebih 50 tahun selepas hujan lebat melanda wilayah Nova Scotia. Dalam kejadian menyayat hati, dua beranak yang hilang selama tiga hari itu akhirnya ditemui polis. Mereka berada di dalam kereta api bersama tiga orang lain apabila kenderaan itu ditenggelami air akibat banjir besar yang berlaku hujung minggu lalu. Seorang lelaki berusia 52 tahun ditemui mati, manakala seorang lelaki muda masih belum ditemui.

Wilayah Atlantik Kanada mengalami hujan lebat yang paling teruk dalam tempoh 50 tahun, menyebabkan beratus-ratus orang kehilangan tempat tinggal, dan jalan raya serta harta benda rosak teruk.

Pencarian untuk Mangsa yang Hilang Diteruskan

Mangsa yang lemas dalam banjir adalah dari bandar West Hants, utara Halifax, yang mempunyai kira-kira 15,000 penduduk. Polis Perkhidmatan Diraja Kanada mengumumkan penemuan mayat salah seorang kanak-kanak itu pagi Selasa dan mayat anak kedua ditemui Isnin. Identiti dan umur mereka belum disahkan.

Baca lagi | Peningkatan Suhu Bakal Undang El Nino Dan Ancam Makanan Dunia – WMO

Usaha Pemindahan dan Penyelamatan Berjalan Sempurna

Tiga orang berjaya melarikan diri dari kereta api pertama yang membawa kanak-kanak, manakala dua lagi berjaya melarikan diri dari kereta api kedua bersama lelaki dan remaja yang hilang itu. Mereka cuba meninggalkan rumah mereka apabila mereka terperangkap dalam gelombang banjir yang teruk.

Isu Perubahan Iklim

Perdana Menteri Tim Houston menyatakan bahawa Nova Scotia menerima 250 milimeter hujan dalam tempoh 24 jam, bersamaan tiga bulan hujan biasa. Ini menimbulkan persoalan tentang perubahan iklim dan sama ada iklim yang lebih ekstrem menyebabkan gelombang haba dan banjir di rantau ini.

Status Kecemasan Masih Berkuatkuasa

Ketika ini kawasan ini masih dalam keadaan darurat sejak akhir Sabtu kerana banjir masih belum surut sepenuhnya. Beberapa jalan masih di bawah air dan pemandu diingatkan supaya berhati-hati. Akibat banjir ini, 25 jambatan rosak dan enam daripadanya musnah sepenuhnya.

Baca lagi | India Bakal Atasi China Bagi Populasi Penduduk Yang Paling Ramai Dunia

Bencana Tambahan: Kebakaran Hutan

Sebelum ini, wilayah timur laut Kanada juga mengalami kebakaran hutan yang menghasilkan kepulan asap besar yang meresap ke selatan ke Amerika Syarikat dan memusnahkan berpuluh-puluh rumah di Nova Scotia. Kejadian cuaca ekstrem seperti ini memburukkan lagi keadaan di rantau ini.

Memerlukan Bantuan dan Perhatian Lebih Lanjut

Keadaan di Nova Scotia kekal teruk, dan bantuan serta perhatian lanjut diperlukan untuk membantu masyarakat menangani kesan tragedi banjir ini. Semoga pihak berkuasa dapat terus bekerja keras mencari anak-anak yang masih hilang dan memulihkan keadaan seperti biasa selepas bencana ini.

Read Previous

Lim Guan Eng Kekal Bertanding Dalam PRN Pulau Pinang, 5 Exco Digugurkan

Read Next

Penerbangan Kelas Pertama Untuk Pemenang Emas Sukan Asia Hangzhou 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.