The Malaysia Post

Lim Guan Eng Kekal Bertanding Dalam PRN Pulau Pinang, 5 Exco Digugurkan

Pilihan Raya Negeri Pulau Pinang yang akan datang pada 12 Ogos akan menyaksikan perubahan besar dalam senarai calon Parti Aksi Demokratik (DAP). Lim Guan Eng, Pengerusi DAP dan bekas Menteri Kewangan, akan mencuba nasibnya untuk kali keempat sebagai wakil rakyat Air Putih di Pulau Pinang.

Nama P Ramasamy Tiada dalam Senarai Calon DAP

Keputusan paling ketara dalam senarai calon DAP adalah kosongnya nama P Ramasamy, yang juga merupakan Timbalan Ketua DAP negeri dan seorang Exco. Ramasamy sebelum ini telah mewakili kawasan Perai selama tiga penggal, namun, kali ini dia telah digantikan oleh S Sundarajoo, bekas Ketua Pegawai Operasi Ecoworld Development Sdn Bhd.

Baca lagi | Nazri Aziz untuk memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan kes rasuah Lim Guan Eng

Chong Eng dan Phee Boon Poh Tidak Disenaraikan dalam Senarai Calon

Selain itu, Ketua Wanita DAP, Chong Eng juga tidak disenaraikan dalam senarai calon. Beliau telah digantikan oleh bekas wakil rakyat Pengkalan Kota, Daniel Gooi di kawasan Padang Lalang. Perubahan besar turut berlaku di kawasan Sungai Puyu, di mana bekas wakil rakyat, Phee Boon Poh, yang telah mengetuai selama lima penggal, tidak akan mempertahankan kerusinya. Beliau digantikan oleh anaknya, Syn Tze. Sementara itu, Chong Eng dan Phee Boon Poh kini menjabat sebagai Exco dalam kerajaan Penang yang sedang berkhidmat.

Perubahan Calon dalam Kawasan Bagan Jermal dan Paya Terubong

Turut tidak disenaraikan dalam senarai calon adalah dua Exco negeri lain, Soon Lip Chee dan Yeoh Soon Hin. Soon Lip Chee digantikan oleh calon baharu, Chee Yeeh Keen, untuk bertanding di kawasan Bagan Jermal. Manakala bekas Ahli Parlimen Bukit Bendera, Wong Hon Wai akan mencuba nasib di kawasan Paya Terubong, yang sebelum ini diwakili oleh Yeoh selama tiga penggal berturut-turut.

Penggantian Calon di Kawasan Bagan Dalam

M Satees, pembantu Ramasamy, yang sebelum ini memegang kerusi Bagan Dalam, juga telah ditinggalkan dari senarai calon. Wakil rakyat yang berpengalaman selama satu penggal, K Kumaran, akan menggantikan kerusi tersebut.

Baca lagi | Polis Membuka Siasatan Terhadap Lim Guan Eng

Jaminan Ketua Menteri Sementara Chow Kon Yeow

Dalam kenyataannya, DAP telah mengumumkan bahawa Ketua Menteri sementara, Chow Kon Yeow, akan dilantik semula jika Pakatan Harapan dan Barisan Nasional menang dalam pilihan raya negeri ini.

Kesimpulan

Jelas bahawa Pilihan Raya Negeri Pulau Pinang kali ini menghadirkan perubahan besar dalam senarai calon DAP, dengan tokoh-tokoh penting parti seperti Lim Guan Eng bertanding semula dan beberapa wajah baru mengambil alih kerusi-kerusi penting dalam pentadbiran negeri tersebut. Rakyat Pulau Pinang pastinya menantikan sajian politik yang menarik dalam pilihan raya yang akan datang.

Read Previous

PV Sindhu Dan HS Prannoy Berusaha Bangkit di Badminton Terbuka Jepun

Read Next

Tragedi Banjir Di Kanada: Mayat Dua Kanak-kanak Ditemui Di Nova Scotia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.