The Malaysia Post

Polis Membuka Siasatan Terhadap Lim Guan Eng

KUALA LUMPUR – Polis Malaysia telah membuka siasatan terhadap Pengerusi DAP, Lim Guan Eng, berhubung dengan kenyataan yang didakwa menyentuh isu 3R (Raja, bangsa, agama). Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (CID) Bukit Aman, Datuk GS Surect Kumar, mengesahkan bahawa pihak polis telah menerima beberapa laporan mengenai perkara ini.

Kenyataan Lim Guan Eng Dalam Program ‘Tian Fu Gong Bai Long Wang Singapore – Malaysia Tour 2023’

Siasatan ini berkaitan dengan kenyataan yang dikatakan diucapkan oleh Lim dalam program ‘Tian Fu Gong Bai Long Wang Singapore – Malaysia Tour 2023’ di Kuil Batu, Jelutong, Pulau Pinang pada 8 Julai. Dalam kenyataannya, Lim didakwa mengatakan bahawa gelombang hijau akan memusnahkan kuil-kuil dan menafikan hak keagamaan di Pulau Pinang.

Baca lagi | Hina Institusi Diraja Malaysia Di FB, ‘Tuk Chik’ Ditahan

Dasar Siasatan Berdasarkan Undang-Undang yang Relevan

Suresh Kumar menyatakan bahawa portal berita MalaysiaNow turut menerbitkan satu artikel mengenai kenyataan tersebut. Beliau menjelaskan bahawa siasatan sedang dijalankan oleh Unit Siasatan Jenayah Berperingkat Tinggi CID Bukit Aman di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, Seksyen 505b Kanun Keseksaan, dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Polis Mengingatkan Orang Awam untuk Tidak Membuat Spekulasi

Polis menyeru orang awam agar tidak membuat spekulasi yang boleh mengganggu siasatan. Tambah Suresh Kumar lagi, tindakan tegas akan diambil oleh pihak polis terhadap mana-mana pihak yang dianggap mengancam ketenteraman dan keselamatan awam negara.

Baca lagi | Guan Eng nafi dakwaan membatalkan pengecualian pajak terhadap Yayasan Albukhary

Pembelaan Lim Guan Eng dan Klarifikasi Kenyataannya

Dalam pembelaannya, Lim membantah laporan berita yang mendakwanya menghasut perasaan beragama. Beliau menjelaskan bahawa kenyataannya, yang disampaikan dalam bahasa Mandarin, telah diwakili secara salah. Lim mengklarifikasi bahawa beliau sebenarnya merujuk kepada kes kuil Hindu yang dimusnahkan pada Julai 2020 di Alor Setar, Kedah.

Siasatan Masih Berjalan dan Kerjasama Diperlukan

Siasatan terhadap Lim Guan Eng masih berjalan dan akan menentukan tindakan selanjutnya berdasarkan bukti yang diperoleh. Orang ramai dinasihatkan untuk memberikan kerjasama dan menghormati proses siasatan yang sedang berlangsung.

Read Previous

Cukai Jalan Kenderaan Elektrik Akan Dikaji Semula Oleh Kementerian Pengangkutan

Read Next

10 Fakta Menarik Negeri Kedah Darul Aman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.