The Malaysia Post

10 Fakta Menarik Negeri Kedah Darul Aman

Negeri Kedah Darul Aman yang terletak di utara semenanjung Malaysia dan bersempadan dengan Thailand merupakan sebuah negara yang menarik dengan banyak fakta menarik. Dalam artikel ini, kami akan mendedahkan 10 fakta menarik tentang bumi Kedah.

#1. Kerajaan Terawal di Malaysia: Negeri Kedah mempunyai kerajaan terawal di Malaysia yang dikenali sebagai Kerajaan Lama Kedah. Kerajaan ini bermula pada zaman pertama Masihi.

Baca lagi | 7 Tempat Menarik Di Kedah Wajib Anda Lawat

#2. Kerajaan Langkasuka: Kerajaan Langkasuka diasaskan oleh Merong Mahawangsa dan merupakan kerajaan Melayu-Hindu. Namun, pada abad ke-11, kerajaan ini bertukar menjadi empayar Islam sepenuhnya.

#3. Awal Penerimaan Islam: Kedah merupakan negara pertama di Malaysia yang menerima kedatangan Islam, lebih awal daripada Terengganu (batu abad ke-14) dan Melaka (abad ke-15).

#4. Kesultanan Tertua Di Dunia: Kesultanan Kedah merupakan kesultanan tertua di dunia yang masih bertahan sehingga kini. Bukti sejarahnya boleh dilihat di Muzium Diraja Kedah di Alor Setar.

#5. Warisan Beraja Tertua Kedua di Dunia: Kesultanan Kedah juga merupakan warisan beraja kedua tertua di dunia yang masih kekal sehingga kini. Kerajaan beraja tertua pertama di dunia ialah keluarga diraja Jepun.

#6. Sempadan Negeri Kedah: Sebelum ini, negeri Kedah juga termasuk Pulau Pinang, Perlis, dan sebahagian daripada Thailand (Pattani). Jika semua ini digabungkan, Kedah mungkin akan menjadi negeri ke-7 terbesar di Malaysia selepas Terengganu.

#7. Perdana Menteri Terkemuka: Kedah telah melahirkan dua orang Perdana Menteri Malaysia yang terkemuka. Tunku Abdul Rahman, perdana menteri pertama Malaysia, berasal dari Kedah. Sementara itu, Tun Dr. Mahathir, yang berkhidmat sebagai perdana menteri selama 22 tahun, juga berasal dari Kedah.

#8. Populasi yang Padat: Penduduk Kedah menduduki tempat ke-6 di Malaysia.

Baca lagi | 10 Tempat Makan Best Di Kedah Terkini 2023

#9. Menara Tertinggi: Menara Alor Setar merupakan bangunan tertinggi di Kedah dan merupakan menara telekomunikasi ke-21 tertinggi di dunia.

#10. Negeri Jelapang Padi: Kedah dikenali sebagai “Negeri Jelapang Padi” kerana mempunyai keluasan tanah yang subur untuk tanaman padi.

Negeri Kedah Darul Aman mempunyai banyak tempat menarik untuk dilawati seperti Pulau Langkawi yang merupakan antara destinasi pelancongan utama di Malaysia. Negeri Kedah juga terkenal dengan makanan tradisional dan tempatan yang lazat dan menyelerakan. Jom lawat negari Kedah Darul Aman dan sokong industri pelancongan tempatan.

Read Previous

Polis Membuka Siasatan Terhadap Lim Guan Eng

Read Next

Finalis Miss Universe Bahrain 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.