The Malaysia Post

Penerbangan Kelas Pertama Untuk Pemenang Emas Sukan Asia Hangzhou 2022

KUALA LUMPUR, 26 Julai 2023 – Pemenang pingat emas pada temasya Sukan Asia Hangzhou 2022, yang akan bermula pada bulan September ini, akan menerima insentif istimewa iaitu penerbangan pulang ke tanah air menggunakan kelas pertama bersama China Eastern Airlines. Datuk Chong Kim Fatt, ketua kontinjen negara ke Hangzhou, mengumumkan bahawa Majlis Olimpik Malaysia (MOM) telah berjaya menjalin kerjasama dengan syarikat penerbangan tersebut untuk memberi penghormatan kepada kejayaan atlet negara.

Tawaran Istimewa dari China Eastern Airlines

Ujarnya, pemberian Inisiatif ini adalah untuk memberi kepada para atlet agar mereka dapat memberikan prestasi terbaik di Hangzhou dan apa yang lebih penting, tawaran yang diumumkan ini merupakan sponsor daripada syarikat swasta, China Eastern Airlines. Datuk Chong Kim Fatt memberitahu perkara tersebut ketika ditemui oleh pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pengurus pasukan yang akan menghadiri temasya di Wisma MOM semalam.

Jumlah dan Kategori Wakil Malaysia ke Sukan Asia 2022

Lebih lanjut, beliau turut menyatakan bahawa Malaysia akan menghantar 401 orang wakil ke Hangzhou, termasuk 293 orang atlet dan 108 orang pegawai yang akan menyertai 23 jenis sukan yang berlangsung dari 23 September hingga 8 Oktober.

Baca lagi | Permainan First-Person Shooter (FPS) Dalam Senarai Hitam E-Sukan IOC

Pengagihan Atlet dalam Kategori A dan B

Beliau turut berkata bahawa dari jumlah keseluruhan atlet yang terlibat dalam kejohanan ini, seramai 117 orang akan berada dalam kategori A manakala 176 orang yang lain pula akan berada dalam kategori B. Ujarnya, ke semua atlet akan berusaha sehabis upaya untuk memberikan yang terbaik bagi negara,.

Persiapan Menuju Sukan Asia 2022

Selain itu, sebelum perjalanan ke Hangzhou, satu bengkel penetapan sasaran Sukan Asia 2022 akan diadakan pada 22 Ogos bagi memastikan atlet-atlet negara berada dalam keadaan yang optimum untuk mencapai kejayaan dalam temasya tersebut.

Baca lagi | Atlet Karate Malaysia Terkesan Dengan Perubahan Format di Sukan Asia

Rekod Prestasi Malaysia dalam Sukan Asia

Sejarah prestasi Malaysia dalam Sukan Asia sebelum ini juga disentuh oleh Datuk Chong Kim Fatt. Pada edisi 2018 di Jakarta, kontinjen Malaysia berjaya meraih tujuh pingat emas, 13 pingat perak, dan 16 pingat gangsa. Namun, pencapaian terbaik negara ini adalah pada tahun 2010 di Guangzhou, China, di mana Malaysia berjaya membawa pulang sembilan pingat emas, 18 pingat perak, dan 14 pingat gangsa.

Semangat Juang Atlet untuk Kecemerlangan Malaysia

Dengan adanya insentif penerbangan kelas pertama ini, diharapkan dapat meningkatkan semangat juang atlet negara untuk mencapai kecemerlangan dan mengharumkan nama Malaysia dalam Sukan Asia Hangzhou 2022. Semoga usaha mereka diberkati dan negara dapat terus berkongsi kejayaan di pentas antarabangsa.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tragedi Banjir Di Kanada: Mayat Dua Kanak-kanak Ditemui Di Nova Scotia

Read Next

‘Dato Malik’ Ditahan Oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) Di Bawah Akta Amla 2001

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.