The Malaysia Post

Atlet Karate Malaysia Terkesan Dengan Perubahan Format di Sukan Asia

KUALA LUMPUR: Perubahan format baru dalam sukan karate bagi Sukan Asia Hangzhou pada bulan September mungkin akan menjadikan lebih sukar bagi atlet karate Malaysia untuk mengakhiri penantian sembilan tahun mereka untuk memenangi pingat emas. Lim Chee Wei dan Syakilla Salni Jefry Krisnan adalah atlet karate Malaysia terakhir yang merasai kemenangan di Sukan Asia melalui acara Kata individu lelaki dan Kumite wanita di bawah 61kg pada edisi Incheon 2014.

Format Penyingkiran Baru

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Karate Asia, Datuk Vincent Chen, berkata acara karate di Hangzhou akan bermula dengan peringkat kumpulan, diikuti oleh peringkat penyingkiran. Perubahan format ini selaras dengan harapan Persatuan Karate Sedunia (WKF) untuk menambahbaik sukan ini supaya lebih menarik.

“Persatuan Karate Sedunia ingin menjadikan sukan ini lebih menarik” katanya.

Baca lagi | Permainan First-Person Shooter (FPS) Dalam Senarai Hitam E-Sukan IOC

Format baru ini telah dilaksanakan dalam kebanyakan kejohanan antarabangsa. Namun, Kejohanan Asia di Melaka yang akan berlangsung bulan ini masih menggunakan format lama.

“Kebanyakan kejohanan antarabangsa telah mengguna format baru ini. Walau bagaimanapun, Kejohanan Asia di Melaka (21-23 Julai) masih menggunakan format penyingkiran lama,” kata Vincent, bekas setiausaha agung Persatuan Karate Malaysia.

Kecergasan dan Sains Sukan Kunci Utama

Vincent berkata kecergasan dan sains sukan akan menjadi kompenen penting bagi atlet karate jika mereka ingin berjaya melepasi perlawanan dalam format baru ini. Beliau turut meluahkan keyakinan terhadap atlet Malaysia bahawa mereka mampu untuk mempersiapkan diri untuk Sukan Asia itu nanti berdasarkan pengalaman mereka menghadapi format baru tersebut.

“Saya percaya para atlet kita telah mempunyai pengalaman dalam kejohanan yang menggunakan format baru ini. Mereka akan bersedia untuk menghadapi Sukan Asia itu nanti.”

Baca lagi | Sukan SEA: Malaysia dijangka mencapai sasaran pingat emas ke-36 hari ini

“Di Hangzhou, setiap atlet karate akan bertarung dalam dua atau tiga perlawanan dalam peringkat kumpulan. Juara setiap kumpulan akan melangkah ke peringkat seterusnya. Format ini telah digunakan di Olimpik Tokyo 2021.

WKF ingin melihat atlet bertanding dalam lebih banyak perlawanan dalam kejohanan. Dengan lebih banyak perlawanan, ia akan menambahkan lebih banyak keghairahan, terutamanya untuk peminat dan penyokong sukan karate.” katanya.

Read Previous

STPM 2022 Merekodkan CGPA Kebangsaan Tertinggi

Read Next

Isu 3R dalam Politik Malaysia: Sanusi Kritik DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.