The Malaysia Post

Tol Percuma Selama Dua Hari Sempena Deepavali

KUALA LUMPUR – Dalam satu kenyataan gembira, Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, mengumumkan bahawa tol akan menjadi percuma selama dua hari berturut-turut, bermula dari Sabtu hingga Ahad, sempena sambutan Deepavali. Keputusan ini melibatkan semua jenis kenderaan di semua plaza tol, kecuali Plaza Tol Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Plaza Tol Tanjung Kupang di Johor.

Tarikh dan Masa Tol Percuma

Pemberian tol percuma ini berkuat kuasa mulai 11 November (Sabtu) jam 12.01 pagi sehingga 12 November (Ahad) jam 11.59 malam. Inisiatif ini diambil sebagai satu bentuk penghargaan kepada masyarakat India Hindu dan untuk merapatkan jurang di antara pelbagai lapisan masyarakat di Malaysia.

Inisiatif Kerajaan untuk Rakyat

Menurut Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, inisiatif tol percuma ini sejajar dengan hasrat kerajaan untuk menyokong perpaduan dan mengurangkan beban rakyat. Beliau menyatakan, bahawa ini merupakan satu langkah positif yang telah diambil untuk menyambut Deepavali dan memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira agama, kaum, mahupun kepercayaan.

Baca lagi | Kawasan ‘Little India’ di seluruh negara dipenuhi oleh pembeli Deepavali saat akhir

Kenyamanan Perjalanan Sempena Deepavali

Dalam kenyataan selanjutnya, Menteri Kerja Raya menekankan bahawa pemilihan tarikh untuk tol percuma ini juga bertujuan untuk membantu pengembara mengelak kesesakan lalu lintas semasa perjalanan pulang ke kampung halaman atau ke bandar.

Nasihat untuk Pengguna Lebuh Raya

Beliau memberi nasihat kepada pengguna lebuh raya agar merancang perjalanan dengan baik. Pengguna juga dinasihatkan untuk mematuhi jadual waktu perjalanan yang disyorkan atau nasihat masa perjalanan (TTA). Untuk membantu pengguna lebuh raya, Menteri Kerja Raya menggalakkan pengguna untuk menyemak status trafik atau sebarang kejadian melalui media sosial rasmi Lembaga Lebuhraya Malaysia. Dengan dijangkakan lebih kurang 11.8 juta kenderaan menggunakan lebuh raya dalam tempoh ini, pemantauan trafik adalah penting bagi memastikan kelancaran perjalanan.

Dengan inisiatif tol percuma ini, diharapkan rakyat Malaysia dapat menikmati perjalanan mereka dengan lebih selesa dan selamat sempena sambutan Deepavali. Semoga langkah ini dapat terus diteruskan sebagai satu bentuk sokongan kerajaan terhadap kesejahteraan rakyat. Selamat Deepavali!

Read Previous

Krisis Kemanusiaan di Bandar Kawlin, Myanmar Semakin Teruk

Read Next

3 Tips Berbelanja Secara Hemat untuk Deepavali

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.