The Malaysia Post

Tanding Semua DUN Sabah PRN Pandangan Peribadi Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee – Hajiji Noor

KOTA KINABALU – Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Datuk Seri Hajiji Noor, telah menjelaskan pandangannya mengenai cadangan timbalannya, Datuk Yong Teck Lee, untuk gabungan tersebut bertanding di kesemua 73 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang akan datang. Menurut beliau, kenyataan tersebut adalah pandangan peribadi yang perlu dibincangkan bersama dalam kalangan tujuh parti komponen yang membentuk GRS sebelum membuat sebarang keputusan rasmi.

Keperluan Perbincangan dalam Gabungan GRS

Hajiji Noor menyatakan bahawa pandangan untuk bertanding di semua kerusi DUN merupakan pandangan peribadi Datuk Yong Teck Lee. Walaubagaimanapun, beliau menekankan bahawa dalam GRS terdapat tujuh parti gabungan yang memerlukan perbincangan menyeluruh sebelum membuat keputusan akhir. Bagi beliau, langkah ini adalah penting kerana masih terdapat masa yang mencukupi sebelum PRN, dengan tempoh dua tahun lagi sebelum pilihan raya diadakan.

Baca lagi | Shafie mendakwa anggota parlimen Sabah yang berhenti dari Warisan menawarkan rasuah kepada ADUN lain

Komponen Gabungan GRS

Gabungan Rakyat Sabah (GRS) terdiri daripada Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat), Parti Maju Sabah (SAPP), Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Parti Liberal Demokratik (LDP), Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) dan Parti Harapan Rakyat Sabah (PHRS). Setiap parti ini memainkan peranan penting dalam membentuk kerajaan perpaduan di Sabah.

Pendirian Presiden SAPP

Pada Ahad yang lepas, Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee, telah menyatakan pendiriannya bahawa gabungan GRS seharusnya bertanding di semua kerusi DUN tanpa perlu berunding dengan parti bukan tempatan untuk bekerjasama. Ini adalah langkah bagi memperkukuhkan kekuatan dan pengaruh gabungan tersebut dalam PRN 2023.

Baca lagi | Setiausaha Agung DAP Ramal Kerajaan Perpaduan Pertahan Tiga Negeri Pada PRN

Kepercayaan terhadap Kerajaan Perpaduan

Hajiji menyatakan keyakinannya bahawa semua parti yang menyokong Kerajaan Perpaduan kini akan terus bersatu demi memberikan perhatian penuh kepada isu-isu rakyat, termasuk usaha memajukan Negeri Sabah. Beliau percaya bahawa kebersamaan ini akan memastikan fokus utama terletak pada kebajikan dan pembangunan negeri.

Penghargaan atas Khidmat Cemerlang

Majlis tersebut turut memberikan penghargaan kepada 48 individu daripada Jabatan Pendidikan Negeri Sabah atas khidmat cemerlang mereka. Penghargaan ini telah disampaikan oleh Ketua Menteri Sabah semasa majlis yang dihadiri oleh Hajiji Noor.

Dengan demikian, pandangan peribadi Hajiji Noor mengenai cadangan untuk bertanding di semua kerusi DUN dalam PRN 2023 memberi penekanan kepada keperluan perbincangan dalam kalangan parti-parti GRS. Beliau menekankan pentingnya kebersamaan dalam menjalankan proses demokrasi dan memastikan fokus terus diberikan kepada pembangunan dan kesejahteraan rakyat Sabah.

Read Previous

Indonesia Melancarkan Pertikaian WTO Berkenaan Duti EU ke Atas Biodiesel

Read Next

Piala Malaysia 2023: KL City Mara ke Suku Akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.