The Malaysia Post

Indonesia Melancarkan Pertikaian WTO Berkenaan Duti EU ke Atas Biodiesel

Pada 17 Ogos 2023, Indonesia telah mengemukakan permintaan untuk rundingan pertikaian dengan Pertubuhan Perdagangan Sedunia (WTO) berhubung dengan tindakan Kesatuan Eropah (EU) yang mengenakan duti ke atas import biodiesel dari negara Asia Tenggara ini, demikian diumumkan oleh badan perdagangan global tersebut.

Kepentingan Biodiesel bagi Indonesia dan EU

Sebagai destinasi ketiga terbesar bagi produk minyak kelapa sawit Indonesia, EU merupakan pasaran penting bagi biodiesel hasil daripada minyak kelapa sawit. Indonesia sendiri merupakan pengeluar minyak kelapa sawit terbesar di dunia. Kebijakan tindakan tersebut telah menarik perhatian pihak berkepentingan, terutamanya industri minyak kelapa sawit.

Permintaan Rundingan Pertikaian oleh Indonesia

Permintaan ini telah disebarkan kepada ahli-ahli WTO pada 15 Ogos, dengan Indonesia berhujah bahawa duti perlawanan yang diimpose oleh EU serta siasatan yang telah mengakibatkan pengenaan tersebut adalah tidak konsisten dengan peruntukan-peruntukan WTO.

Menurut Direktur Jeneral Kerjasama Perdagangan Antarabangsa Kementerian Perdagangan Indonesia, Djatmiko Bris Witjaksono, EU telah mengenakan duti perlawanan antara 8% hingga 18% ke atas biodiesel Indonesia sejak tahun 2019. 

Baca lagi | Orang Asli Indonesia Tuntut Hak Tanah

Kesan Kepada Industri dan Ekonomi Indonesia

Pengenakan duti import ini telah memberi kesan yang serius kepada industri Indonesia, terutamanya dalam usaha pemulihan ekonomi global daripada wabak Covid-19. Kadar duti tersebut merugikan industri biodiesel Indonesia dan menjejaskan momentum pemulihan ekonomi pasca pandemik.

Pentingnya Aturan WTO dalam Penyelesaian Pertikaian

Duti perlawanan adalah tindakan yang dikenakan mengikut peraturan WTO dengan tujuan untuk menetralisir kesan negatif daripada subsidi. Pertikaian ini mencerminkan betapa pentingnya peraturan dan mekanisme perdagangan global yang adil dalam memastikan kelestarian pasaran antarabangsa.

Impak Kepada Eksport Biodiesel Indonesia

Eksport biodiesel Indonesia secara keseluruhan telah menurun sebanyak 28% pada tahun 2019 berbanding tahun sebelumnya, mencapai 1.2 juta tan. EU mewakili kira-kira 52% daripada penghantaran biodiesel pada tahun 2018 dan 45% pada tahun 2019.

Pada tahun 2022, Indonesia telah mengeksport sejumlah 435,827 tan biodiesel, dengan 22.47% daripadanya dihantar ke EU.

Kesimpulan

Tindakan Indonesia untuk melancarkan pertikaian dengan WTO menunjukkan kepentingan yang besar dalam mempertahankan kepentingan ekonomi dan industri mereka di pasaran global. Dengan mengambil langkah ini, mereka berharap untuk menyelesaikan isu duti perlawanan yang diimpose oleh EU dan memastikan keadilan perdagangan antarabangsa bagi semua pihak yang terlibat.

Read Previous

Kontroversi Lee Zii Jia dan Tat Meng: Lee Chong Wei Beri Kritikan Keras

Read Next

Tanding Semua DUN Sabah PRN Pandangan Peribadi Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee – Hajiji Noor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.