The Malaysia Post

Tallulah Willis Kongsi Kisah Mengenai Demensia Bruce Willis Kepada Umum

Salah seorang anak perempuan Bruce Willis dan Demi Moore telah menulis mengenai demensia ayah mereka dalam sebuah esei panjang untuk majalah Vogue. Keluarga Willis, yang berusia 68 tahun, mengumumkan pada Mac 2022 bahawa pelakon tersebut akan bersara daripada lakonan disebabkan oleh diagnosisnya dengan aphasia, gangguan bahasa yang disebabkan oleh kerosakan otak yang mempengaruhi keupayaan seseorang untuk berkomunikasi.

Selepas pengumuman itu, para pelakon dan krew yang pernah bekerja dengan Willis dalam beberapa tahun terakhir mengatakan bahawa terdapat tanda-tanda kemerosotan kognitifnya di set.

Pada Februari ini, keluarga Willis mengesahkan bahawa keadaannya adalah akibat daripada demensia frontotemporal.

Sangkakan Bruce Willis Ada Masalah Pendengaran Disebabkan Hollywood

“Saya telah tahu bahawa ada sesuatu yang tidak kena untuk waktu yang lama,” tulis Tallulah Willis, 29 tahun. Katanya, semua bermula dengan keadaan ketidaksediaan ayahnya di mana mereka sekeluarga sangkakan disebabkan oleh masalah pendengaran Hollywood di mana Bruce Willis akan berkata untuk “Cakap kuat-kuat! Die Hard mengganggu telinga Ayah’.”

Apabila ketidaksediaan ini meluas, menurut penulisan Willis, dia kemudiannya mengambilnya secara peribadi, menganggap bahawa ayahnya “kehilangan minat” kerana keluarga barunya: isterinya, Emma Heming Willis, dan dua orang anak mereka.

Baca lagi | Hollywood berpecah: Adakah selebriti sebenarnya berhenti Twitter?

“Otak remaja saya mengazabkan diri dengan matematik yang salah,” tulis Willis. Tallulah Willis turut menyatakan yang dirinya tidak cantik cukup untuk ibunya dan merasakan tidak menarik untuk ayahnya sendiri.

Willis meneruskan dengan menerangkan bahawa dia telah mengalami anoreksia selama empat tahun selepas mengalami episod kemurungan dan ketergantungan alkohol.

Tallulah juga mengakui bahawa selama ini dia melihat kemerosotan Bruce dalam beberapa tahun terakhir
dengan sikap elakkan dan penafian yang dia sendiri tidak banggakan. Dalam tempoh itu juga, katanya lagi dia sebenarnya terlalu sakit sendiri untuk menghadapinya.

Isteri Bruce Willis, Emma Heming Mohon Paparazzi Berhenti Ambil Gambar

Emma Heming Willis baru-baru ini meminta paparazzi untuk berhenti mengambil gambar suaminya kerana orang yang menghidap dementia boleh merasa kebingungan terutamanya oleh cahaya kilat.

Tallulah Willis menambah bahawa walaupun keluarganya kini berada dalam “permulaan kesedihan”, dia merasa selesa dengan usaha untuk menjadikan ayahnya lebih selesa: “Ia terasa seperti waktu yang unik dan istimewa dalam keluarga saya, dan saya sangat gembira berada di sini untuk itu.”

Tambah Tallulah lagi, setiap kali dia pergi ke rumah ayahnya, dia akan mengambil banyak gambar mencari harta dalam barang-barang yang sebelum ini tidak pernah dia perhatikan.

Malah, dia juga mula menyimpan setiap mesej suara yang ada dengannya dalam hard drive. Ujarnya, dia mendapati bahawa dia cuba untuk mendokumentasikan, membina rekod untuk hari ketika ayahnya tidak lagi ada untuk mengingatkannya tentang dirinya dan tentang mereka.

Ayahnya sekarang masih lagi mengenali siapa dirinya dan akan tersenyum apabila dia masuk bilik.

Baca lagi | Sering Kali Disalah Anggap Sebagai Priyanka Chopra, Ini Reaksi Deepika Padukone

Arnold Schwarzeneger Luah Rasa Hati Mengenai Sahabatnya

Pada awal minggu ini, Arnold Schwarzenegger berkata mengenai bekas rakan lakonannya: “Saya fikir dia hebat. Dia, selama bertahun-tahun, adalah bintang yang sangat besar. Dan saya fikir dia akan sentiasa dikenang sebagai bintang yang hebat. Dan lelaki baik. Saya faham bahawa dalam keadaannya, dari segi kesihatan, dia terpaksa bersara. Tetapi secara amnya, anda tahu, kita tidak pernah benar-benar bersara. Wira-wira aksi, mereka mengisi semula.”

Read Previous

ChatGPT: 5 Cara Untuk Tahu Pautan E-mel Sahih Atau Dari ChatGPT Scammer

Read Next

Ahli Parlimen Bukit Bendera Ingatkan Menteri Besar Kedah ‘Jangan lupa anda produk Pulau Pinang juga’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.