The Malaysia Post

Ahli Parlimen Bukit Bendera Ingatkan Menteri Besar Kedah ‘Jangan lupa anda produk Pulau Pinang juga’

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor perlu mengelak daripada memperdalam jurang di antara rakyat Malaysia tentang sejarah Pulau Pinang dan memberi tumpuan kepada memperbaiki pemulihan sosioekonomi negerinya selepas wabak, kata Ahli Parlimen Bukit Bendera Syerleena Abdul Rashid hari ini.

Wakil rakyat DAP itu berkata pendirian pemimpin PAS yang tidak berasas bahawa Kedah “mempunyai hak milik terhadap Pulau Pinang” adalah cubaan untuk mengalihkan perhatian awam daripada kegagalan beliau dalam mentadbir negerinya menjelang pilihan raya akan datang.

Menteri Besar Kedah Perlu Kenang Asal Usul

Beliau juga memberitahu Sanusi bahawa beliau telah mendapat manfaat daripada belajar dan bekerja di Pulau Pinang pada masa lalu dan sepatutnya sedar bahawa kenyataan terkininya menyentuh perasaan rakyat Pulau Pinang.

Muhammad Sanusi yang tidak sepatutnya melupakan asal usulnya sebagai “produk” Pulau Pinang selepas belajar di USM Pulau Pinang. Beliau sebelum ini bekerja sebagai Pegawai Pendidikan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP). Kenyataan ini menekankan kepentingan untuk tidak menyemai sentimen nasional yang hanya akan mencetuskan polemik politik.

Permainan retorik politik sedemikian dihentikan serta-merta. Negara memerlukan pakar-pakar politik yang membincangkan isu-isu yang lebih penting, termasuk usaha untuk meningkatkan kehidupan rakyat, menggalakkan kemajuan negara, dan meningkatkan imej negara.

Sanusi juga perlu menumpukan perhatian kepada isu nasional yang lebih besar dan kepentingan rakyat, daripada terjebak dalam pertembungan politik atau retorik sempit yang hanya memanipulasi emosi atau menyebabkan perpecahan.

Baca lagi | Tony Pua dari DAP sahkan keluar PRU15, berkata beralih kepada peranan baharu dalam parti

Guna Isu Pulau Pinang Untuk Alih Perhatian

Syerleena berkata Sanusi menggunakan pengalihan untuk menutup kegagalannya dalam meningkatkan ekonomi Kedah, terutamanya ditujukan kepada penyokong gabungan Perikatan Nasional (PN) kerana negeri itu menghadapi banyak isu yang menghancurkan selepas PRU15 pada November lalu.

Ujarnya, kenyataan oleh Menteri Besar ini adalah tindakan yang bertujuan mengalihkan perhatian rakyat, terutamanya penyokong gabungan Perikatan Nasional, daripada pilihan raya umum baru-baru ini.

Menteri Besar Kedah itu cuba mengalihkan perhatian daripada kegagalan beliau sebagai pemimpin negeri dengan menekankan isu-isu lain seperti masalah air yang belum diselesaikan dan kesan pembalakan terhadap banjir serta perubahan geografi. Ini mungkin bertujuan untuk mengalih perhatian masyarakat daripada kegagalan beliau dalam menguruskan isu-isu tersebut dan memfokuskan kritikan kepada kerajaan negeri di bawah kepimpinannya.

Ujarnya, Sanusi mempunyai niat untuk mengalihkan perhatian orang ramai daripada kegagalan beliau sebagai Menteri Besar Kedah. Keadaan yang menjadi perhatian termasuklah isu air di Kedah, serta isu pembalakan yang menyebabkan banjir dan perubahan dalam geografi Yan.

Baca lagi | Krisis Air: Pulau Pinang Perlu Tutup Baraj Untuk Dapatkan Air Dari Empangan – Sanusi

Kedah Merupakan Negeri Kedua Termiskin

Syerleena menunjukkan bahawa Kedah menduduki tempat kedua selepas Kelantan dalam senarai negeri termiskin di Malaysia.

“Melihat prestasi Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) Kedah pada tahun 2021, negeri itu hanya mencatatkan 3.2 peratus. Untuk rekod, Pulau Pinang mencapai prestasi GDP tertinggi pada 6.8 peratus, diikuti oleh Selangor (5 peratus), Terengganu (3.6 peratus), dan Perak (3.5 peratus).

Muhammad Sanusi perlu memberikan perhatian yang sewajarnya kepada isu-isu yang mendesak dan memerlukan penyelesaian serta mengambil langkah-langkah untuk memperbaiki keadaan dalam negeri tersebut.

Dengan berfokus pada pentadbiran negeri yang memerlukan perhatian yang sewajarnya, Muhammad Sanusi dapat memberikan manfaat yang lebih besar kepada rakyat dan memastikan pembangunan dan kemajuan yang berterusan di negerinya.

Sanusi Dakwa Pulau Pinang Milik Kedah

Pada 29 Mei, Muhammad Sanusi mendakwa bahawa Pulau Pinang berada di bawah hak milik Kedah manakala Perak dan Perlis adalah negeri-negeri yang mempunyai sempadan dengan Kedah.

Pada hari berikutnya, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menentang tuntutan Muhammad Sanusi dan berkata beliau perlu memahami perlembagaan persekutuan.

Pada hari yang sama, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Ramkarpal Singh berkata bahawa kedaulatan dan legitimasi Pulau Pinang sebagai negeri dalam Persekutuan Malaysia adalah tidak terbantahkan.

Ramkarpal, yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor, berkata kenyataan Sanusi adalah sama sekali tidak berasas.

Sejauh ini, Sanusi enggan menarik balik dan meminta maaf atas kenyataannya mengenai hak milik Pulau Pinang.

Read Previous

Tallulah Willis Kongsi Kisah Mengenai Demensia Bruce Willis Kepada Umum

Read Next

Putera Mahkota Jordan Selamat Bernikah Dengan Rajwa Al Saif Di Istana Zahran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.