The Malaysia Post

Srettha Thavisin Dilantik Sebagai PM Thailand Seiring Pulangnya Thaksin dari Pengasingan

Pada 22 Ogos 2023, Srettha Thavisin dari parti Pheu Thai yang populis telah memenangi sokongan daripada parlimen untuk menjadi Perdana Menteri Thailand seterusnya, membuka jalan kepada sebuah kerajaan koalisi baru dan akhir kepada minggu-minggu ketidakpastian dan kebuntuan politik.

Kemenangan Srettha, seorang usahawan hartanah, dengan 482 undi daripada 727 ahli politik yang hadir pada hari Selasa, mengakhiri bulan-bulan ketegangan, perdebatan undang-undang, dan perbincangan yang berlaku selepas pilihan raya pada bulan Mei.

Kepulangan Thaksin Shinawatra dan Perubahan Politik di Thailand

Srettha Thavisin mengambil alih kepemimpinan negara setelah Pheu Thai bersetuju untuk membentuk persekutuan, termasuk parti-parti yang disokong oleh tentera [Chalinee Thirasupa/Reuters].

Keputusan undi tersebut diumumkan beberapa jam selepas tokoh berbillion Thaksin Shinawatra dari parti Pheu Thai pulang ke tanah air selepas beberapa tahun berada dalam pelarian dan pengasingan diri.

Menurut laporan Al Jazeera oleh Tony Cheng dari Bangkok, Srettha telah memperoleh mandat yang kukuh.

“Kini tibanya era baru. Srettha telah melepasi had undi sebanyak 376 yang diperlukan di kedua-dua dewan rendah dan atas. Yang menarik, beliau mencapai lebih daripada 150 undi di dalam Senat, iaitu Dewan Atas yang keseluruhannya diangkat oleh pihak tentera,” kata Cheng.

Baca lagi | Undian Baru untuk PM Thailand Bakal Diadakan – Harapan Parti Move Forward Hampir Padam

Tugas dan Cabaran Srettha Thavisin sebagai Perdana Menteri Baru

Srettha, yang merupakan seorang pemula dalam arena politik, akan diberikan tanggungjawab untuk membentuk dan mengekalkan sebuah persekutuan yang berpotensi rapuh. Persekutuan ini akan merangkumi parti-parti yang disokong oleh tentera, yang telah menggulingkan kerajaan Pheu Thai melalui kudeta pada tahun 2006 dan 2014.

Srettha akan memimpin aliansi 11 parti yang termasuk dua parti pro-tentera yang berafiliasi dengan Perdana Menteri yang sedang berkuasa, Prayuth Chan-ocha, yang memimpin kudeta pada tahun 2014. Parti Move Forward tidak terlibat dalam aliansi ini.

Kritikan dan Sokongan Terhadap Kerajaan Baru

Meskipun terdapat kritikan terhadap kerajaan baru ini, dengan beberapa pihak menganggapnya sebagai pengkhianatan terhadap keputusan pilihan raya, pemimpin Pheu Thai mempertahankannya sebagai keperluan untuk mengakhiri kebuntuan politik dan mencipta rekonsiliasi.

Di markas besar parti Pheu Thai, penyokong parti ini yang mengenakan pakaian berwarna merah meluahkan kegembiraan mereka.

“Saya akan berusaha yang terbaik dan bekerja tanpa henti untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat Thailand,” kata Srettha.

Perjanjian Persekutuan Kerajaan dan Rancangan Masa Depan

Parti Pheu Thai mengecualikan Parti Move Forward dengan alasan komitmen parti tersebut untuk mengubah undang-undang pencemaran diraja telah menjadikan mustahil untuk mendapatkan sokongan yang mencukupi dari parti-parti lain dan Senat.

Kedua-dua dewan parlimen, iaitu Dewan Rendah dan Dewan Atas, mengundi bersama untuk memilih perdana menteri berdasarkan perlembagaan yang dikuasai oleh tentera, dalam suatu pengaturan yang direka untuk melindungi pemerintahan yang bersifat konservatif dan disokong oleh tentera.

Baca lagi | Anggota Parlimen Thailand Meninggalkan Parlimen Dengan Menaiki Bot

Agenda dan Janji Kerajaan Baru

Parti Pheu Thai mengumumkan bahawa mereka akan mengawal lapan jawatan kabinet serta sembilan jawatan timbalan menteri. Sementara itu, parti-parti yang disokong oleh tentera – Palang Pracharath dan United Thai Nation – akan menerima dua jawatan kabinet dan dua jawatan timbalan menteri setiap satu. Pheu Thai tidak mengenal pasti kementerian mana yang akan dikawal oleh setiap parti.

Mereka telah bersetuju untuk menyokong platform Pheu Thai yang melibatkan peningkatan ekonomi, kenaikan upah minimum, dan pengakhiran wajib perkhidmatan tentera.

Mereka juga akan menyokong terus penggunaan ganja untuk tujuan perubatan serta berusaha untuk mengubah perlembagaan bagi menjadikan negara ini “lebih demokratik,” sambil tidak menyentuh undang-undang pencemaran diraja.

Harapan dan Cabaran Masa Depan

Keputusan undi parlimen ini tiba beberapa jam selepas bekas Perdana Menteri yang kontroversial, Thaksin Shinawatra, kembali ke Thailand setelah beberapa tahun berada dalam pengasingan diri, terutamanya di Dubai.

Kepulangannya merupakan momen emosional bagi penyokong pengusaha berusia 74 tahun ini, yang telah memenangi kesetiaan jutaan rakyat dengan dasar-dasar populistik yang memberi tumpuan dan dana kepada kawasan-kawasan miskin di utara negara yang sebahagian besarnya bersifat luar bandar.

Thaksin dan parti-parti yang disokong oleh beliau telah berhadapan dengan tentera selama bertahun-tahun. Thaksin meninggalkan Thailand 15 tahun lalu, menyusul kudeta pada tahun 2006 hanya setahun selepas belia.

Read Previous

Eric Tsang Jalani Pembedahan untuk Buang Aneurisma dan Pasang Stent di Usia 70 Tahun

Read Next

11 Power Bank Terbaik di Malaysia untuk Mengecas Semasa Dalam Perjalanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.