The Malaysia Post

Eric Tsang Jalani Pembedahan untuk Buang Aneurisma dan Pasang Stent di Usia 70 Tahun

Pada Jumaat lepas (18 Ogos), penerbit TVB dan pelakon veteran, Eric Tsang yang berusia 70 tahun, telah menjalani pembedahan untuk membuang aneurisma dan memasang stent di sebuah hospital di Taipei, seperti yang dilaporkan oleh media Taiwan dan Hong Kong. Berita baik mengenai kejayaan pembedahan tersebut disampaikan oleh anak lelaki Eric sendiri, iaitu hos Taiwan terkenal, Bowie Tsang, melalui pengurusnya. Kini, Eric yang berusia 70 tahun sedang pulih daripada pembedahan tersebut.

Pemulihan yang Baik dan Semangat Eric Tsang

Media Hong Kong juga melaporkan bahawa mereka telah berbicara dengan Eric pada hari Sabtu, dan beliau berkata dengan suara yang jelas dan semangat yang tinggi. Eric berkongsi bahawa beliau mengunjungi Taiwan setiap tahun untuk menjalani pemeriksaan kesihatan dan mendapati aneurisma semasa pemeriksaan terbaru. Mengikut nasihat doktor, beliau memutuskan untuk memasang stent. Beliau berkongsi, “Semuanya berjalan dengan lancar. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang memberi perhatian. Saya akan kembali bekerja tidak lama lagi, jangan risau, terima kasih sekali lagi.”

Baca lagi | Superstar YouTube MrBeast Membayar 1,000 Orang untuk Menjalani Pembedahan Katarak

Keadaan Kesihatan Terdahulu Eric Tsang

Bowie Tsang, yang merupakan anak lelaki Eric, pernah berkongsi mengenai keadaan kesihatan bapanya. Dalam tahun-tahun sebelumnya, apabila ditanya oleh media Taiwan, Bowie yang kini berusia 50 tahun, telah menyatakan bahawa bapanya tidak mempunyai masalah kesihatan yang serius dan malah bercanda dengan ringan, “Jika beliau duduk di kerusi roda, mungkin kerana beliau mabuk; dia mabuk sejak berusia 30 tahun.”

Bowie juga berkongsi bahawa Eric menghidap penyakit gout. Ketika serangan gout pertama kali berlaku, mereka sedang dalam tempoh penggambaran di Eropah dan Eric terpaksa duduk sepanjang masa. Bowie menambah bahawa rakan-rakan Eric tidak menjemputnya untuk minum selepas mendapat tahu mengenai keadaan kesihatan beliau, dan Eric sendiri juga mengawal pemakanan minumannya.

Kejutan Positif: Penyakit Gout

Bowie menyifatkan penyakit gout sebagai “hadiah dari langit.” Katanya, “Dia tidak pernah mendengar nasihat saya untuk berhenti. Saya akan bersyukur kepada tuhan kerana memberinya hadiah ini.” Bowie adalah salah seorang daripada dua anak yang dilahirkan kepada Eric dan pelakon Taiwan terkenal, Wang Mei-wah, semasa mereka berkahwin dari tahun 1972 hingga 1975. Eric kemudiannya berkahwin dengan isteri keduanya, Rebecca Chu, pada tahun 1989, dan isterinya itu meninggal dunia akibat kanser pada tahun 2020. Pasangan tersebut dikurniakan dua orang anak lelaki, iaitu Derek dan Mark.

Read Previous

Lagenda Bola Sepak Kedah Dilantik Menjadi Exco Kerajaan Negeri Kedah

Read Next

Srettha Thavisin Dilantik Sebagai PM Thailand Seiring Pulangnya Thaksin dari Pengasingan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.