The Malaysia Post

Undian Baru untuk PM Thailand Bakal Diadakan – Harapan Parti Move Forward Hampir Padam

Pada hari Khamis, 17 Ogos 2023, Mahkamah Perlembagaan Thailand telah menolak permintaan daripada Parti Move Forward yang menang dalam pilihan raya untuk mengkaji semula keputusan parlimen yang menghalang calon perdana menteri mereka daripada dicalonkan semula. Keputusan ini hampir menyingkirkan sebarang harapan untuk Parti Move Forward yang progresif memimpin kerajaan seterusnya dan membuka jalan bagi parlimen untuk mengadakan undi lain mengenai perdana menteri pada minggu ini.

Keputusan Mahkamah Menyebabkan Keputusan Parlimen Tetap

Thailand telah berada di bawah kerajaan penjaga selama lima bulan dan parti-parti terbesar di parlimen gagal membentuk kerajaan setelah Pita Limjaroenrat, pemimpin Parti Move Forward yang menentang pemerintahan, ditolak sebagai perdana menteri oleh ahli-ahli parlimen yang bersekutu dengan tentera kerajaan yang pro-raja.

Mahkamah dalam keputusannya mengatakan ia enggan menerima kes ini kerana ia diajukan oleh sekumpulan lebih daripada 20 individu yang tidak termasuk calon perdana menteri itu sendiri.

Baca lagi | Thailand Temui Spesies Dinosaur Baharu

Usaha Parti Move Forward Gagal Membentuk Kerajaan

Rakan-rakan Parti Move Forward telah memohon kepada mahkamah untuk memutuskan mengenai kesahihan keputusan pada 19 Julai oleh ahli parlimen untuk menghalang Limjaroenrat daripada dicalonkan sebagai perdana menteri untuk kali kedua selepas kegagalan beliau dalam percubaan pertama.

Parlimen dijangka menjadualkan undi dalam beberapa hari untuk pencalonan perdana menteri oleh ahli perniagaan dan politikus baru Srettha Thavisin, daripada Parti Pheu Thai yang menduduki tempat kedua.

Parti Move Forward – Ancaman kepada Monopoli Perniagaan dan Kuasa Politik Tentera

Parti Move Forward memenangi pilihan raya Mei dengan sokongan ramai golongan belia dan bandar untuk platform dasar liberalnya, membawa ancaman kepada monopoli perniagaan dan kuasa politik tentera.

Namun, usaha parti ini untuk membentuk kerajaan gagal mendapat sokongan yang mencukupi, dengan rintangan meluas terhadap rancangan mereka untuk meminda undang-undang yang direka untuk melindungi institusi monarki daripada kritikan.

Kesimpulan

Keputusan Mahkamah Perlembagaan Thailand untuk menolak permohonan Parti Move Forward membuka jalan kepada kemungkinan pemilihan semula perdana menteri yang bakal diadakan dalam beberapa hari. Ini adalah perkembangan penting dalam arena politik Thailand yang akan mempengaruhi kedudukan kuasa politik di negara tersebut. Walau bagaimanapun, cabaran dan perjuangan Parti Move Forward masih akan berlanjutan dalam usaha mereka untuk membentuk kerajaan dan mewujudkan perubahan yang diimpikan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Blackpink Lisa Dikaitkan dengan Anak Pengasas LVMH di Lapangan Terbang California

Read Next

Guru Beli Peranti Internet Sendiri Demi Pelajar-pelajar di Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.