The Malaysia Post

Thailand Temui Spesies Dinosaur Baharu

Penemuan bersejarah telah dibuat oleh pasukan paleontologi pelbagai institusi apabila mereka mengenal pasti spesies dinosaur baharu yang ditemui di Thailand pada 2012. Kumpulan itu menerbitkan kenyataan dalam jurnal Diversity yang memperincikan tempat fosil ditemui, ciri-ciri dan keadaannya.

Penemuan Fosil di Phu Noi, Thailand

Fosil ini ditemui di kawasan yang digali di Phu Noi, di utara Thailand, yang dikenali sebagai Formasi Phu Kradung. Kawasan ini telah menghasilkan banyak fosil selama bertahun-tahun.

Kali ini, pasukan penyelidik menumpukan usaha mereka pada fosil yang tertimbus di dalam batu dan berada dalam keadaan baik. Fosil ini tergolong dalam spesies yang tidak diketahui sebelum ini, yang kini diberi nama Minimocursor phunoiensis.

Ciri Spesies Dinosaur Baharu

Penyiasat menyifatkan fosil itu sebagai “rangka berkemahiran tinggi” dan menunjukkan ia adalah salah satu dinosaur terpelihara terbaik pernah ditemui di Asia Tenggara. Fosil ini telah dikenal pasti sebagai ahli clade neornithischian, dinosaur pemakan tumbuhan.

Penyiasat juga mendapati dinosaur ini masih belum mencapai tahap matang apabila ia mati. Walaupun Dinosaur ini mempunyai empat anggota badan tetapi ia berjalan menggunakan dua kaki.

Baca lagi | Suspek Kes Bunuh SM Jimi Sandhu Diekstradisi Ke Thailand Untuk Perbicaraan

Selain itu, ia mempunyai badan yang panjang dan ekor yang panjang, serta muncung seperti paruh dengan ketulan tulang pada rahangnya yang dikenali sebagai bos jugal.

Dia juga mempunyai alur di pangkal belakangnya. Fosil ini telah dianggarkan antara 145 dan 163 juta tahun dahulu. Penyiasat menganggarkan bahawa apabila dewasa sepenuhnya, dinosaur ini mungkin panjangnya lebih kurang 2 meter.

Baca lagi | Penerbangan Kelas Pertama Untuk Pemenang Emas Sukan Asia Hangzhou 2022

Secara keseluruhan, ciri fizikalnya menunjukkan bahawa dinosaur ini memakan tumbuhan dan cuba berlari dengan pantas untuk mengelak pemangsa. Penyiasat juga mendapati bahawa fosil lain daripada jenis dinosaur yang sama telah ditemui di kawasan yang sama, menunjukkan bahawa ia mungkin sangat biasa pada masa itu.

Kesimpulan

Pasukan penyiasat membuat kesimpulan dengan menyatakan bahawa kajian lanjut tentang fosil ini masih diteruskan; beberapa tulangnya masih memerlukan pemprosesan, termasuk tengkoraknya.

Setelah selesai, mereka menambah bahawa lebih banyak maklumat akan diperoleh mengenai dinosaur ini dan kedudukannya di kalangan dinosaur lain pada zamannya.

Penemuan ini memberi sumbangan penting kepada pemahaman kita tentang sejarah kehidupan di planet ini, terutamanya di rantau Asia Tenggara.

Read Previous

Seri 2-2 Menentang Juventus, Ac Milan Masih dalam Mod Pramusim

Read Next

Tragedi Taufan Doksuri di Filipina: 13 Kematian dan 20 Orang Masih Hilang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.