The Malaysia Post

Skuad Harimau Malaya tidak memotong barisan untik suntikan Covid-19

Pemain dan pegawai bola sepak kebangsaan dari Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak memotong barisan untuk menerima dos pertama vaksin Covid-19 mereka di Dewan Seri Seroja di Putrajaya, Isnin.

Setiausaha Agung FAM Stuart Ramalingam berkata, semua 39 pemain dan penerima vaksin yang tersisa telah mendapat kelulusan sewajarnya dari pihak berkuasa.

“Saya tidak mahu memberikan komen panjang tetapi kami mendapat persetujuan dan telah mengikuti proses sewajarnya,” katanya ketika ditemui pemberita di Wisma FAM di Kelana Jaya di sini hari ini.

Sebanyak 78 individu yang terdiri daripada pemain dan pegawai, termasuk pegawai tertinggi FAM menerima dos pertama vaksin pada 19 April sebagai persediaan untuk kempen Kelayakan Piala Dunia 2022/2023 di Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang dijadualkan pada bulan Jun.

Vaksin itu memberi banyak kelegaan kepada pemain dan pegawai dari segi kesihatan mereka, selain meningkatkan keyakinan skuad Tan Cheng Hoe dalam usaha mereka mencipta sejarah dalam melayakkan diri ke final Piala Asia 2023.

Namun, vaksinasi pemain dikritik oleh netizen, dengan beberapa yang mempersoalkan mengapa skuad Harimau Malaya diberi keutamaan berbanding kumpulan lain yang lebih rentan dan berisiko di negara ini seperti warga tua, orang kurang upaya (OKU) dan pendidik.

Baca Lagi | Bekas menteri pendidikan Maszlee mengecam dakwaan gangguan seksual di sekolah

Sebagai catatan, 264 atlet dan pegawai yang mewakili negara pada kejohanan antarabangsa dalam misi mereka untuk layak ke Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik di Tokyo menerima vaksin Covid-19 pada 13 April.

Ia adalah kumpulan pertama daripada sejumlah 4000 atlet dan pegawai dalam senarai penerima vaksin prioriti Kementerian Belia dan Sukan (KBS) di bawah fasa pertama Program Imunisasi Nasional Covid-19.

Sementara itu, Stuart mengesahkan bahawa kesemua 39 pemain telah menerima suntikan dos pertama setelah lima pemain, iaitu Brendan Gan, Muhammad Syahmi Safari, Muhammad Khairulazhan Mohd Khalid, Muhammad Shahrel Fikri Md Fauzi dari Selangor FC, dan S. Kumahran dari Melaka United FC menerima tembakan mereka hari ini. “Mereka yang menerima suntikan hari ini bukan kumpulan kedua pemain, melainkan mereka yang tidak dapat hadir pada hari Isnin kerana masalah logistik,” kata Stuart.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Janna Nick mengaku didiagnosis dengan gangguan bipolar

Read Next

Press Freedom Malaysia akan terus merosot selagi Perikatan, Saifuddin berkuasa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.